MEĐU IZMEĐU

POKRAO TUTANKAMONA?

354 pregleda
Ilustracija

Pronađeno je pismo koje potvrđuje vekovnu sumnju.

Arheolog Hauard Karter koji je otkrio Tutankamonovu grobnicu možda je ukrao blago iz nje. Dugo već postoji sumnja kod Egipćana da je ukrao blago i pre nego što je Tutankamonova grobnica bila zvanično otvorena. Iako su glasine kružile generacijama, dokaza nije bilo. Nakon 100 godina od otkrića pronađeno je neobjavljeno pismo koje potkrepljuje dugotrajne sumnje, piše Guardian.

Do otkrića grobnice kralja Tutankamona došlo se 4. novembra 1922. godine u Dolini kraljeva. U to vreme je Karter napisao u svom dnevniku da je odaja bila ispunjena „divnom mešavinom izuzetnih i lepih predmeta nabacanih jedni na druge”. Grobnica Tutankamona bila je prepuna blaga i potrepština neophodnih kralju u zagrobnom životu. Tokom sledeće decenije, Karter je nadgledao njihovo uklanjanje i transport niz Nil u Kairo da bi bili izloženi u Egipatskom muzeju.

Tutankamonova zlatna maska (Wikipedia/ Roland Unger)

Sada se pojavilo, ranije neobjavljeno pismo, u kojem se navodi da je gospodin Karter mogao da ukrade neke stvari sa lokaliteta. Pismo je gospodinu arheolog 1934. godine poslao naučnik iz njegovog tima za iskopavanja, Alan Gardiner. On je bio vodeći filolog koga je Karter angažovao da prevede hijeroglife u grobnici. Hauard je pokazao i dao Alanu „amajliju za vatru”, koja je korišćena za prinose mrtvima. Uverio ga je da ne potiče iz Tutankamonove grobnice. Onda je Alan pokazao amajliju tadašnjem direktoru Egipatskog muzeja. Međutim, direktor je rekao Alanu da se amajlija poklapa sa ostalim pronađenim u grobnici i svi su bili napravljeni od istog kalupa. I da veruje da je ukradena.

On je priložio presudu direktora u pismu gospodinu Karteru. U njemu je pisalo: „Amajlija za vatru koju si mi pokazao je nesumnjivo ukradena iz Tutankamonove grobnice”.Gardiner je pisao gospodinu Karteru: „Duboko žalim što sam doveden u tako nezgodnu poziciju… Naravno, nisam rekao Engelbahu da sam dobio amajliju od vas”.Pisma će biti objavljena u novoj knjizi Tutankamon i grobnica koja je promenila svet”.

(Ilustracija Hauard Karter, Wikipedia)

(Sve o arheologiji)

O autoru

administrator

Ostavite komentar