MEĐU IZMEĐU

POVRATAK CRVENOG MESA

233 pregleda

Zbog sumnje da izaziva rak, dijabetes ili bolesti srca, već godinama se savetuje izbacivanje iz ishrane ili samo minimalno unošenje crvenog i prerađenog mesa. Nove smernice donose preokret. Na radost ljubitelja mesa, šnicle se vraćaju na trpezu. Izbacivanje crvenog i prerađenog mesa iz ishrane donosi zanemarljivo malo zdravstvenih koristi, rezultati su detaljne analize brojnih istraživanja sprovedenih širom sveta.

Ovi zaključci u suprotnosti su s dosadašnjim prehrambenim savetima vodećih međunarodnih stručnih službi. „Među 12 nasumičnih kontrolisanih ispitivanja, koja su obuhvatila 54 000 ljudi, nismo pronašli statistički značajnu ili važnu povezanost za rizik od srčanih bolesti, raka ili dijabetesa za one koji konzumiraju manje crvenog i prerađenog mesa”, navodi dr Bredli Džonson jedan od koautora studije.

Po ovim analizama, većina odraslih ljudi u Severnoj Americi i Evropi može i dalje da jede crveno i prerađeno meso tri ili četiri puta nedeljno, tvrdi skup stručnjaka koji su na temelju analize dali nove preporuke.

„Vegetarijanci i oni koji ne jedu puno mesa takođe imaju slične zdravstvene probleme, tako da koristi od izbegavanja mesa nisu utvrđene. Ako i postoje, vrlo su male”, dodaje dr Džonson. Ove nalaze, potvrdila su i mnoga opservacijska istraživanjima koja su obuhvatila milione ljudi.

(Izvor RTS)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar