МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПОВРАТАК ЦРВЕНОГ МЕСА

234 pregleda

Због сумње да изазива рак, дијабетес или болести срца, већ годинама се саветује избацивање из исхране или само минимално уношење црвеног и прерађеног меса. Нове смернице доносе преокрет. На радост љубитеља меса, шницле се враћају на трпезу. Избацивање црвеног и прерађеног меса из исхране доноси занемарљиво мало здравствених користи, резултати су детаљне анализе бројних истраживања спроведених широм света.

Ови закључци у супротности су с досадашњим прехрамбеним саветима водећих међународних стручних служби. „Међу 12 насумичних контролисаних испитивања, која су обухватила 54 000 људи, нисмо пронашли статистички значајну или важну повезаност за ризик од срчаних болести, рака или дијабетеса за оне који конзумирају мање црвеног и прерађеног меса”, наводи др Бредли Џонсон један од коаутора студије.

По овим анализама, већина одраслих људи у Северној Америци и Европи може и даље да једе црвено и прерађено месо три или четири пута недељно, тврди скуп стручњака који су на темељу анализе дали нове препоруке.

„Вегетаријанци и они који не једу пуно меса такође имају сличне здравствене проблеме, тако да користи од избегавања меса нису утврђене. Ако и постоје, врло су мале”, додаје др Џонсон. Ове налазе, потврдила су и многа опсервацијска истраживањима која су обухватила милионе људи.

(Извор РТС)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар