MEĐU IZMEĐU

PRADAVNA KOSMIČKA VODA

212 pregleda
ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/S. Dagnello (NRAO)

Tragovi pronađeni u galaksiji udaljenoj 12,8 milijardi svetlosnih godina od Zemlje.

Astronomi su otkrili tragove vode u galaksiji udaljenoj 12,8 milijardi godina od Zemlje. To je ujedno postalo i najudaljenije otkriće vode van Sunčevog sustava, tvrde astronomi.Tragovi vode pronađeni su u velikoj galaksiji SPTO311-58koja potiče iz vremena kad je svemir bio star svega 780 miliona godina. SPTO311-58zapravo čine dvije galaksije koje se stapaju i najveća je trenutno poznata galaksija iz doba ranog svemira, a ima više prašine i gasa od drugih jednako ranih galaksija.

Astronomi sa Univerziteta Ilinois su za otkriće molekula vode teleskop ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) u Čileu.Njihovo otkriće sugeriše da je molekularni svemir započeo vrlo rano, razvijajući se iz helijuma i vodonika ili helijumhidrida u kompleksnije molekularne kombinacije vrlo brzo nakon postanka svemira.Elementi teži od helijuma i vodonika stopljeni su u jezgru zvezde kako se bliži njen kraj, pa istraživanje američkih astronoma sugeriše da su se prve zvezde formirale i ugasile u prvih 800 miliona godina od postanka svemira i da su njihove smrti proizvele molekule u tom vremenskom periodu.

Pronalazak dokaza vodenih molekula toliko daleko u prošlosti svemira dalo je timu američkih astronoma uvid u to koliko se svemir svemir menjao.Osim molekula vode, oni su otkrili molekule ugljenmonoksida.Kiseonik i ugljenik su elementi prve generacije i u molekularnim formama ugljenmonoksida i vode su ključni za život kakvog poznajemo, ističe Srivani Džarugula, vodeći autor studije.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar