MEĐU IZMEĐU

PRAPOTOPSKI VIRUSI

191 pregleda

Ruska državna laboratorija Vektorobjavila je da počinje istraživanje praistorijskih virusa analizom ostataka životinja pronađenih u zamrznutom tlu.Laboratorija sa sedištem u Sibiru u saopštenju je istakla da je cilj projekta identifikacija palovirusa i sprovođenje naprednih istraživanja evolucije virusa.Istraživanje u saradnji s Univerzitetom u Jakutsku započelo je analizom tkiva izvađenih iz praistorijskog konja, za kojeg se veruje da je star najmanje 4.500 godina.

Ostaci su otkriveni 2009. godine u Jakutiji, prostranoj sibirskoj oblasti u kojoj se redovno otkrivaju ostaci paleolitskih životinja, uključujući mamute.Naučnici su rekli da će istraživati i ostatke mamuta, losa, pasa, glodara, zečeva i drugih praistorijskih životinja. Takođe naglašavaju da prvi put izvode studije na paleovirusima.Nekadašnji centar za razvoj biološkog oružja iz Sovjetskog Saveza – laboratorija Vektor jedno je od samo dva postrojenja na svetu za skladištenje virusa malih boginja.

„Vektor je napravio vakcinu protiv koronavirusa EpiVacCorona, koja je u oktobru dobila dozvolu u Rusiji, a čija bi masovna proizvodnja trebalo početi ovog meseca.Naučnici kažu da se Arktik zagreva dvostruko brže od globalnog proseka, ugrožavajući lokalne divlje životinje, a oslobađajući ugljen-dioksid uskladišten u večnom ledu koji se topi.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar