MEĐU IZMEĐU

PRASTARA SRPSKA TAJNA

674 pregleda
Shutterstock

Na obali Tise, u blizini Novog Bečeja nalazi se arheološki lokalitet koji se sa svojim nalazima iz kasno neolitskog perioda izdvaja svojom raznolikošću otkrivenih nalaza.Plodne njive čuvale su tajnu duboko zakopanu, o starom naselju sa sedam kapija, gde su stanovnici ovog kraja, pre 7.000 godina kamenim alatkama gradili, pravili glinene posude, kašike, podizali kuće, gajili stoku, piše Danas.

Uprkos intenzivnoj ratarskoj proizvodnji, nalazište je očuvano a brojni predmeti prilikom otkopavanja bili su neoštećeni.O svemu tome više se zna jer se poslednjih godina nalazište uveliko istraživalo u organizaciji Muzeja Vojvodine i učešće Instituta za praistoriju i ranu istoriju Kristijan Albreht Univerziteta u Kilu (Nemačka).Pored arheologa, bilo je ovde posla i za arheobotaničare, arheozologe, geomorfologe, geofizičare i pedologe. Da je više sredstava i mogućnosti, nesumnjivo da bi istraživanja donela nova otkrića.

I ovako, muzeolozi su zadovoljni nalazima. Iskopavanja su utvrdila postojanje naselja iz kasnoneolitskog perioda na površini od čak 40 hektara. Naselje je bilo oivičeno sistemom rovova, a spoljni sistem odbrane činio je bedem sa sedam kapija.U široj oblasti nalazišta konstatovani su tragovi života od starijeg neolita do srednjeg veka, ukupno 23 lokaliteta iz različitih perioda su otkrivena u blizini a jedan od njih je lokalitet Prečka, koji pripada starčevačkoj kulturi.

(Izvor Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar