ДИГИТАЛНИ ДОМОРОЦИ

ПРЕДСЕДНИЧКЕ СПРАВИЦЕ

Илустрација

Хакер који провали у паметни телефон, таблет или рачунар који користи амерички председник могао би слободно да каже да је пронашао свети грал сајбер света.

Kада сте један од најмоћнијих људи света, можете да користите опрему какву год желите, зар не? Зачудо, није баш тако – амерички председник не сме да користи ништа од модерне информатичке опреме, и то из безбедносних разлога. Или је барем тако било док нисмо изградили свет у коме без геџета не може да се живи… чак ни у Белој кући.

Хакер који провали у паметни телефон, таблет или рачунар који користи амерички председник могао би слободно да каже да је пронашао свети грал сајбер света. Чак ни стручњаци NSA и тајне службе, уз све ресурсе којима располажу, не могу бити сигурни да ће у сваком тренутку моћи да заштите председникову опрему. Зато је једина права заштита – апстиненција, која је у почетку и примењивана. А онда смо дошли до тачке где се без геџета не може живети, па мора да се тражи неки компромис.

Обамина прекретница

До краја прве деценије овог века председник није ни користио рачунарску опрему – шта ће му мобилни телефон када на столу има уређај помоћу кога може да разговара са било ким на свету, и то преко сигурне линије? Промене су, као што је и била његова изборна парола, дошле када је Барак Обама освојио овалну канцеларију Беле куће. Током претходних година он се толико сродио са својим BlackBarry смартфоном (сећа ли се данас неко тог уређаја?) да је захтевао да га задржи. Настао је читав рат са сигурносним службама, и најзад је направљен посебан BlackBarry којим је Обама могао да комуницира са члановима владе и малим бројем личних пријатеља.

Kада је 3. априла 2010. године Стив Џобс представио iPad, био је то толико кул уређај да га је и Обама пожелео. Добио га је нешто касније, пошто су стручњаци за безбедност направили ObamaPad, заштићену верзију коју су, да би комуницирали, добили и остали чланови владе. Неки Обамини политички противници су касније користили израз ObamaPad као метафору за здравствени систем Affordable Care Act a.k.a. ObamaCare – у стилу, таблет који људи на силу добијају и морају да га користе тако закључаног, уместо да слободно бирају заштиту коју желе.

За употребу таблета и других дрангулија потребан је Wi Fi, а њега у Белој кући, опет из безбедносних разлога, нема чак ни за Обаму. А онда су Баракове ћерке, у то доба тинејџерке, толико закукале да је, макар у њиховим личним одајама, морао да буде омогућен бежични приступ интернету. Али је тај приступ толико контролисан да је, по речима неких инсајдера (другарица председникове ћерке) Wi Fi био неупотребљив.

Трампов тајни iPhone

Доналд Трaмп је, све до последњих дана на функцији, владао (и) преко Twitter-а. Хакери су се из све снаге трудили да освоје његов налог @realDonaldTrump који је имао скоро 90 милиона пратилаца, али нису успели. Трамп је наводно користио посебан iPhone који је често мењан новим, конфигурисаним само за приступ Twitter-у. Остаће загонетка да ли је Доналд Трамп све те поруке писао сам или је имао помоћ својих саветника и ПР тима, у том случају су они сасвим лепо могли и да их емитују.

Дуго је сматрано да је Трамп, ако се изузме Twitter, скептичан према компјутерима и електронској пошти, па да већину комуникације обавља класичним писмима. А онда се појавила сумња да председник, попут неког адолесцента, има тајни iPhone који користи за комуникацију од посебног значаја, пре свега са својим адвокатима, бојећи се да га сигурносне службе прислушкују. Тако је адвокат Рудолф Ђулијани примао позиве са „непознатог броја где је у идентификацији писало само 1. Трамп је најпре одбацивао те оптужбе, чак је једном твитовао The so‑called experts on Trump over at the New York Times wrote a long and boring article on my cellphone usage that is so incorrect I do not have time here to correct it, али је тајна служба свеједно отворила истрагу. Најзад је потврђено да је Трамп повремено незаштићено комуницирао са личног iPhon-а.

Последњих дана свог мандата протеран je са Twitterr-а и других великих друштвених мрежа, па је и његова опрема изгубила на значају. Видећемо да ли ће, као бивши председник који није без амбиција за будућу политичку каријеру, успети да се врати у седло.

Бајден и његов бицикл


Џо Бајден

Ако сте помислили да је Јозеф Бајден Јуниор, са својих 78 година дошао из времена када се геџети много не користе, нисте у праву. Током кампање је често у руци носио Apple Watch, којег је морао да се одрекне када је ушао у Белу кућу, баш као и Apple News апликације за читање вести. Посебан проблем престављају разни паметни кућни уређаји односно IoT уређаји које председник радо користи, рецимо Peloton тренажни бицикл који је повезан на интернет да би се пратио напредак у тренингу. „Све данас постаје компјутер, каже Ари Шварц, пензионисани званичник Националног савеза за безбедност Беле куће, „а сваки компјутер је рањив“. А опет, ако се уређају одузму камере и комуникација, он постаје прилично бескористан.

А шта тек рећи о медицинским уређајима који ће све времешнији председници користити? Ту се више не ради о шпијунирању, него о потенцијалном атентату, као у серији Homeland (s02e10) америчког потпредседника убију тако што му хакују пејсмејкер. За сада је то само машта аутора серија, али нисмо далеко од дана када би такве ствари постале реална опасност. Smart is not safe, како каже господин Шварц.

р Сава Здравковић/PC press)

 

О аутору

Stanko

Оставите коментар