MEĐU IZMEĐU

PREOKRENUTO STARENJE

250 pregleda

Svaki put kada se ćelija podeli, delić mladolikosti nestane. To se dešava zbog skraćivanja krajeva hromozoma – telomera. Sada su naučnici u Izraelu prvi put u istoriji uspeli da preokrenu taj proces i produže telomere u istraživanju koje je obuhvatilo 26 ljudi.

Učesnici su boravili u hiperbaričnoj komori pet puta po 90 minuta svake sedmice tokom perioda od tri meseci. To je rezultiralo produžavanjem telomera i do 20 odsto.Treba napomenuti i da je impresivan rezultat, koji su mnogi stručnjaci pokušali u prošlosti da postignu, postignut na malom uzorku i da će morati da se preduzmu dalja istraživanja.Međutim, činjenica da terapija u hiperbaričnoj komori utiče na dužinu telomera vredi da bude dalje ispitana.

Vođa studije Šair Efrati sa Medicinskog fakulteta u Tel Avivu objasnio je da je inspiracija za eksperiment bio potez američke agencije za istraživanje svemira.„Nakon što je NASA, poslavši jednog blizanca na Međunarodnu svemirsku stanicu, dok je drugi ostao na Zemlji, pokazala značajnu razliku u dužini telomera nakon povratka blizanca koji je bio u svemiru, shvatili smo da spoljna sredina može da utiče na ćelijske promene, objasnio je Efrati.

Telomere su kratki ponovljeni nizovi nukleotida na kraju hromozoma koji ga štite od razgradnje.Oni se kopiraju zajedno sa ostatkom hromozoma kada god se ćelija deli.Sa svakom deobom i replikacijom, sitni delovi koda sa vrhova telomera ne dospe u narednu kopiju, zbog čega su novi hromozomi kraći od svojih prethodnika.Kao kada izgubite kapicu sa vrha pertle, one vrlo brzo posle toga izgubi svoju strukturu. Slično tome, skraćivanjem telomera povećava se rizik od loših mutacija hromozoma.To ne znači da je starenje isključivo povezano sa skraćivanjem telomera, ali postoji jasna veza između dužine telomera i zdravlja ljudi, veza koju stručnjaci žele bolje da ispitaju.„Duge telomere su u korelaciji sa boljom ćelijskom funkcijom, kaže Efrati.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar