ДИГИТАЛНИ ДОМОРОЦИ

ПРВИ АСТРОРАЧУНАР

Илустрација

Стручњаци су реконструисали део уређаја старог 2000 година да би коначно схватили како је функционисао.

Механизам из Антикитере збуњује научнике откако је пронађен 1901. године у олупини римског брода. Сматра се да је овај старогрчки уређај могао годинама и столећима унапријед предвиђати астрономске појаве попут помраћења Сунца и Месеца и положаја планета на небу.

Неки га због тога сматрају најстаријим рачунаром на свету. Механизам се налазио у дрвеној кутији, а на стражњем поклопцу имао је приказ свемира с пет планета које су биле познате у време његовог настанка.

Невидљиви натписи

Углавном се верује да уређај потиче из првог или другог столећа пре наше ере, а неки стручњаци повезују га с Архимедовом школом која датира из истог раздобља. Будући да је пронађен на римском броду, постоји могућност да је требало да доспе у власништво Јулија Цезара.

У другом веку пре нове ере грчки астроном Хипарх осмислио је теорију која објашњава неједнакости кретања Месеца на темељу његове елиптичне орбите. Изгледа да су зупчаници овог древног уређаја били механичка реализација те теорије, што указује на неочекивани степен техничке софистицираности за то раздобље.

Године 2005. научници су тродимезионално анализирали механизам рендгенском рачунарском томографијом (CT) и ултраљубичастим (UV) mapiranjem (Polynomial texture mapping, PTN) и уочили су оку невидљиве натписе, односно угравиране симболе и слова.

Након рендгенске томографије реконструисали су функцију зупчаника и дешифровали мноштво других натписа.Установили су да је механизам предвиђао помеачење Месеца и Сунца на темељу вавилонских аритметичко-прогресивних циклуса. Натписи указују на то да је он имао и механички приказ положаја планета.

У другом веку пре нове ере грчки астроном Хипарх осмислио је теорију која објашњава неједнакости кретања Месеца на темељу његове елиптичне орбите. Изгледа да су зупчаници овог древног уређаја били механичка реализација те теорије, што указује на неочекивани степен техничке софистицираности за то раздобље.

Реконструкција уређаја

С обзиром на то да је преостала само трећина механизма, стручњаке је интригирало како је он изгледао у својим најбољим данима. Раније студије разоткриле су изглед стражњег дела, али је природа сложеног система предњих зупчаника и даље остала тајновита, пише Би-Би-Си.

„Механизам из Антикитере приказивао је еклиптичке путање Месеца, Сунца и планета, Месечеве фазе, синодичке фазе планета, помрачења, истакнуте звезде и сазвежђа. То је први познати уређај који је механички приказивао предвиђања научних теорија и могао је аутоматизовати многе прорачуне потребне за властити дизајн, што су први кораци у механизацији математике и науке.”

Научници са Универзитета Колеџ у Лондону (UCL) сматрају да су напокон решили ову загонетку помоћу тродимензионалног рачунарског моделирања. Поново су израдили целу предњу плочу и сада се надају да ће ускоро направити целовиту реплику овог древног механизма.

„Наш модел је први који је у складу са свим физичким доказима и подудара се са описима у научним натписима угравиранима на самом механизму”, рекао је инжењер Тони Фрит са Универзитета Колеџ.

„Механизам из Антикитере приказивао је еклиптичке путање Месеца, Сунца и планета, Месечеве фазе, синодичке фазе планета, помрачења, истакнуте звезде и сазвежђа. То је први познати уређај који је механички приказивао предвиђања научних теорија и могао је аутоматизовати многе прорачуне потребне за властити дизајн, што су први кораци у механизацији математике и науке. Наше истраживање приказује овај механизам као диван концепт преточен врхунским инжењерством у генијалну направу”, наводи се у научној студији.

Истраживање под именом A Model of the Cosmos in the ancient Greek Antikythera Mechanism објављено је у часопису Scientific Reports.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар