MEĐU IZMEĐU

PRVI KVANTNI U EVROPI

151 pregleda

IBM je predstavio jedan od najmoćnijih kvantnih računara pod nazivom Q System One.

Kvantni računar smešten je u Ehningenu, oko 20 kilometara jugozapadno od Štutgarta, u pokrajini u Baden-Virtemberg.Njime će upravljati nemački istraživački institut Fraunhofer koji je i kupac računara.

Inače, to je prvi kvantni računar IBM-a koje se koristi izvan Amerike.

Fraunhofer, vodeća evropska istraživačka organizacija orijentisana na aplikacije s više od 80 istraživačkih objekata, uključujući 75 institucija u celoj Nemačkoj, imala je ekskluzivni pristup IBM kvantnom sistemu kojim upravlja IBM na lokaciji Ehningen od januara 2021. godine, prenosi portal Mreža.bug.Njegova namena je da pruži kvantni hardverski pristup hiljadama istraživača u Nemačkoj, ali i u Evropi. Nemački razvojni plan za kvantni računar podrazumeva saradnju s ključnim evropskim partnerima na strateškim projektima poputOpenSuperO-a da bi izradili kvantni računar otvorenog koda.

Q System One je smešten u staklenu kocku visoku 2 metra koja štiti kubite od buke i drugih fizičkih smetnji, na koje mogu biti osetljivi.

U IBM-u i institutu Fraunhofer se nadaju da će iskoristiti snagu kvantnog računara za potencijalni razvoj novih materijala, lekova i veštačke inteligencije.

Nemačka vlada najavila je prošlog meseca da planira da uloži oko 2 milijarde evra u istraživanje kvantne tehnologije do 2025. godine.Institut Fraunhofer najavio je da će sarađivati ​​s nemačkim kompanijama i drugim istraživačkim organizacijama da bi se kvantnim računarom produbilo razumevanje kvantnog računanja i eksperimentisalo u praktičnoj upotrebi.Projekat, koji finansiraju nemački porezni obveznici, koštaće oko 40 miliona evra tokom sledeće četiri godine. Pogledajte kako rade kvantni računari: https://www.youtube.com/watch?v=Zq95MJpmjog&t=19s

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar