MEĐU IZMEĐU

RAZLIČITE BLIZNAKINJE

312 pregleda
Shutterstock

Odrastale u različitim zemljama, naučnici uočili velike razlike.

Naučnici su iskoristili retku priliku da prouče sličnosti i razlike kod identičnih bliznakinja, razdvojenih u ranom detinjstvu i odgajanih u različitim zemljama.Mada su pređašnja istraživanja pokazala da je kvocijent inteligencije u velikoj meri nasljedan (do 80 posto) i da jednojajčani blizanci obično imaju sličan IQ, u ovom su slučaju zabeležena je razlika od 16 bodova.

Naravno, bliznakinje su delile mnoge slične karakteristike, ali ova primetna razlika u kognitivnim sposobnostima ukazuje na to da bi trebalo dodatno preispitati koliko inteligencija zavisi od gena, a koliko od okruženja, piše Science Alert.Primetili smo jasne sličnosti u posebnosti, samopoštovanju, mentalnom zdravlju i zadovoljstvu poslom. Za razliku od ranijih istraživanja, uočili smo značajne razlike u rezultatima oppše inteligencije i neverbalnog zaključivanja, napisali su u istraživanju.

Bliznakinje su se u Južnoj Koreji 1974. godine, a razdvojene su sa dve godine nakon što se jedna od njih izgubila na pijaci. Izgubljena blizanka je završila u bolnici udaljenoj 160 kilometara od svoje kuće, tu je uskoro usvojio par iz SAD. Bliznakinja koja je odrastala u SAD je u odraslom uzrastu dala uzorak svoje DNK da bi se lakše pronašla njena davno izgubljena sestra. Ponovo su se srele 2020. godine.

Uprkos mnogim sličnostima, bliznakinja odgojena u Južnoj Koreji imala je značajno veći nivo perceptivnog zaključivanja i brzine obrade podataka. Mada je sestra odrasla u SAD imala tri potresa mozga u odraslom uzrastu, nemoguće je znati sa sigurnošću koliko je to uticalo na rezultate u kognitivnim testovima. Naučnici navode da treba uzeti u obzir i da su sestre odrastale u dosta različitim porodicama. Ona iz SAD odrastala je u domu u kojem je bilo više sukoba i manje slobode.

Studija, ipak ,pokazuje da jednojajčani blizanci imaju neke iste karakteristike, čak u slučaju da odrastaju u različitim porodicama. Obe su, primerice, imale visoke rezultate u pogledu savesnosti i samopoštovanja. Istraživanje je, takođe, pokazalo da će zbog sve dostupnijih DNK testova u narednim godina doći do većeg broja združivanja davno izgubljenih blizanaca, što će naučnicima omogućiti detaljniju analizu sličnosti i razlika.

„Važno je pronaći što više ovakvih slučajeva. Još nam nisu u potpunosti jasni mehanizmi putem kojih geni utiču na naše ponašanje, rekla je evoluciona psihološkinja Nensi Segal sa Državnog univerziteta Kalifornija.Istraživanje naslovljeno Personality traits, mental abilities and other individual differences: Monozygotic female twins raised apart in South Korea and the United Statesobjavljeno je u časopisu Personality and Individual Differences.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar