MEĐU IZMEĐU

ŠAKA ORAHA ZA VAŠ MOZAK

156 pregleda

Onima koji pate od migrene ishrana bogata orasima (omega-3 masnim kiselinama) može da smanjiti i učestalost i jačinu glavobolja.

Neurolozi objasnili zašto su orasi tako dobri za zdravlje našeg mozga. Onima koji pate od migrene ishrana bogata orasima (omega-3 masnim kiselinama) može da smanjiti i učestalost i jačinu glavobolja, kažu neurolozi.

Kada bi među namirnicama koje poboljšavaju rad mozga morao da izabere jednu, kaže bračni par neurologa dr Din i Aješi Šerzaj, izabrali bi onu koja je bogata nezasićenim masnim kiselinama, mineralima i vitaminima – orahe.„Orasi su za sada najviše proučavani orašasti plodovi i zasigurno znamo da su neverovatan izvor polinezasićenih masti, veoma važnih za rad krvnih sudova koji različite delove našeg mozga snadbevaju kiseonikom i hranljivim supstancama, objasnili su neurolozi.

Nedavna studija pokazala je da polinezasićene masti (posebno omega-3 masne kiseline) mogu da umanje stres, a druga studija kaže da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama može da pomogne i u održanju zdrave emocionalne ravnoteže i pozitivnog raspoloženja.Isto tako, onima koji pate od migrene ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama može da pomogne u smislu da može da smanji kako učestalost, tako i jačinu glavobolja.

„Studije su pokazale da osobe koje redovno jedu orahe imaju zdraviji mozak koji ređe oboleva od bilo kog oblika demencije, kažu neurolozi za Mind Body Green, a dodaje i to da orasi sadrže i mnoge hranljive supstance i minerale koji su potrebni mozgu: poput vlakana, selena, magnezijuma i kalijuma.Orahe je lako uvrstiti u ishranu, imajući u vidu da se često nalaze u receptima kako za slana jela, tako i za deserte.Takođe je dobar i maslac od oraha. Dovoljna je dodati samo jednu kašičicu u glavno jelo ili međuobrok.Za zdrav mozak neurolozi preporučuju šaku samih oraha dnevno.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar