MEĐU IZMEĐU

SAKRIVENA CRNA RUPA

269 pregleda
ESO

Prva opažena u zvezdanom skupu starom samo sto miliona godina.

Naučnici su otkrili još jednu crnu rupu koja se do sada skrivala u zvezdanom jatu naše susedne galaksije Veliki Magellanov oblak. Ova crna rupa je udaljena od Zemlje 160.000 svetlosnih godina i 11 puta je masivnija od našeg Sunca.Astronomi su je pronašli koristeći se Vrlo velikim teleskopom Evropskog južnog opservatorija (ESO). Uočili su da njena gravitacija utiče na kretanje obližnje zvezde, koja je oko pet puta veća od Sunca, piše Si-En-En.

„Kao što je Šerlok Holms pratio kriminalce gledajući njihove pogrešne korake, tako i mi sa uvećanjem posmatramo svaku zvezdu u ovom zvezdanom skupu pokušavajući pronaći dokaze o prisutnosti crnih rupa koje ne možemo videti neposredno”, rekla je astronomkinja Sara Saracino sa Univerziteta DŽn Murs u Liverpulu.Iako je crne rupe teško uočiti, možemo ih primetiti zbog njihovog uticaja na okolne objekte, kada prilikom uvlačenja materije emituju iks-zrake ili kada stvaraju gravitacione talase prilikom sudara s drugom crnom rupom ili neutronskom zvezdom.

Astronomi su otkrili ovu crnu rupu kada su videli da se među mnoštvom zvezda jedna kreće na vrlo poseban način.Kada formira sistem sa zvezdom, crna rupa utiče na njeno kretanje na suptilan, ali vidljiv način”, rekao je astrofizičar Stefan Drajzler sa Univerziteta Getingen u Nemačkoj.Ovo je prvi put da su astronomi pronašli mladu crnu rupu u takođe mladom zvezdanom skupu, starom samo oko 100 miliona godina; što je mala brojka spram starosti nekih drugih delova svemira.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar