MEĐU IZMEĐU

SEKS, NASILJE I MUŠKI MOZAK

1.630 pregleda
Samo kod mužjaka pomešano (Vikipedija)

Poznato je da muškarci razmišljaju drugačije od žena, i obratno. Ali se u seksu ne razlikuju. Tragajući za vezom između seksualne želje i nasilja naučnici sa Unicerziteta Njujork su zaključili da se razlike u seksualnom ponašanju muškaraca i žene mogu objasniti ne samo nivoima seksualnih hormona u muškim ili ženskim telima, već i drugim neočekivanim činiocima.

Seks i nasilje su povezani na nivou mozga samo kod muških vrsta, ali ne i kod ženskih, prema novijim istraživanjima objavljenim u časopisu „Nejčer njurosajens”. Ispostavilo se da su ćelije koje kontrolišu seksualnu privlačnost i agresiju smeštene kod ženki na različitim stranama hipotalamusa. Kod mužjaka se međusobno mešaju i mogu obavljati obe uloge.

U eksperimentima na miševima ustanovili su da se svi oblici agresivnog ponašanja, s jedne strane, i seksualnog ponašanja, s druge, kontrolišu kod mužjaka istim skupom neurona u hipotalamusu, dubokom delu mozga odgovornom za proizvodnju hormona, ponašanje u toku hranjenja i drugim osnovnim instinktima.

Kada je ovaj deo mozga bio isključen, mužjaci su postali ravnodušni prema suparnicima na svojoj teritoriji, a i u odnosu na svaku seksualnu aktivnost. Čim je ponovo uključen, počeli su da napadaju sve svoje rođake, uključujući ženke.

Nakon ovih ogleda, istraživači su se zapitali da li je ova veza tipična za ženke. Koristeći istu metodu, upustili su se u traganje za mogućim centrom agresije i seksa, ali ga nisu pronašli. Ženke nemaju takav centar, jer agresiju i seksualnu želju kontrolišu dva odvojena područja u različitim delovima hipotalamusa.

Slične razlike mogle bi se zapaziti u mozgu muškaraca i žena, na osnovu čega bi se, smatraju američkinaučnici, objasnilo zašto zločini seksualne prirode gotovo uvek počine muškarci.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar