МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ШКОЉКЕ СЕ СКУВАЛЕ У МОРУ

Wikipedia

Десетине хиљада шкољки, морских звезда и пужева дословно су скувало за време рекордних врућина у Kанади, пише Business Insider. Крис Харли, морски биолог са Универзитета Британска Kолумбија, каже да је осетио је смрад на плажи Kитсилано у Ванкуверу. За канадски CBC рекао је да је био запањен оним што је пронашао. Британску Kолумбију погодиле су рекордно високе температуре, а највиша је измерена 29. јуна –49,6 Целзијусових степени.

Није јасно када су шкољке угинуле. Харли сматра да већина страдалих врста може поднети температуре до 30 Целзијусових степени. Страдање ових животиња привремено ће утицати на квалитет воде на том подручју. Наиме, неке шкољке филтрирају море. Он је, такође, изјавио да би више од милијарду малих обалских животиња које живе уз погођену обалу Салишкога мора, иначе рубног мора Тихог океана, могло умрети.

Температуре у Kанади биле су толико екстремне да су шумски пожари створили пирокумулунимбусе, облаке који могу генерисати торнада и муње и тако узроковати пожаре. Ово није први пут да је топлотни талас изазвао овакво угинуће. У Бодеџа Хеду, заливу на калифорнијској обали, 2019. изазвао је највећи помор дагњи икад.

 

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар