TREĆI KAMEN

SOLARNA K’O NUKLEARNA

216 pregleda
Orbitalni solarni paneli

Zanimljivo je da će ta mreža moći na Zemlju da šalje električnu energiju koja bi količinom odgovarala onoj proizvedenoj u trenutno najvećoj kineskoj nuklearnoj elektrani.

Kina planira u geostacionarnu orbitu oko naše planete da lansira čitavu flotu solarnih panela koja će zajedno činiti mrežu dugu više od kilometar i po daneprekidno šalje energiju u obliku koncentrisanih zraka na Zemlju. Kada? Do 2035. godine.

Naime, Kina želi do 2060. godine da postati ugljenično neutralna zemlja, a da bi to postigla, mora pronaći način kako da maksimalno iskoristi obnovljive izvore energije. Jedan od takvih izvora biće mreža solarnih panela u geostacionarnoj orbiti oko Zemlje na visini od 36.800 kilometara.Mreža solarnih panela, koja bi ukupno trebalo da bude duža od kilometar i po, moći će neprestano da sakuplja sunčevu energiju, jer ih ni u jednom trenutku neće zaklanjati Zemljina senka.

Koliko će solarna mreža koštati Kineze zasad nije poznato, no megavat je tek početna snaga, a pravi cilj je slanje gigavata energije iz te mreže nazad na Zemlju, odnosno u Kinu.

Kinezi planiraju da ovu mrežu puste u pogon već 2035. godine, a ona bi trebalo da dosegne svoj maksimalan potencijal do 2050. godine. Zanimljivo je da će ta mreža moći na Zemlju da šalje električnu energiju koja bi količinom odgovarala onoj proizvedenoj u trenutno najvećoj kineskoj nuklearnoj elektrani.

Kinezi su već spremni i za testiranje svoje nove svemirske solarne stanice Bišan krajem ove godine, a nadaju se da će do 2030. godine u svemiru imati funkcionalnu megavatnu solarnu elektranu.Koliko će solarna mreža koštati Kineze zasad nije poznato, no megavat je tek početna snaga, a pravi cilj je slanje gigavata energije iz te mreže nazad na Zemlju, odnosno u Kinu.

Testiranja se zasad sprovode u kineskom gradu Čongking na jugoistoku zemlje, koji je poznat po celogodišnjoj magli. Tamo će do kraja godine biti izgrađeno postrojenje koje bi trebalo da prima energiju što će buduća satelitska mreža slati iz svemira.Prema planu, prvi sateliti koji će biti lansirani u geostacionarnu orbitu slaće usko fokusiran energetski zrak upravo prema tom postrojenju, a on će se probiti kroz oblak magle i dosegnuti samo postrojenje. Najbolje od svega jeste to da će solarna mreža moći proizvoditi energiju bez prekida, dan i noć.

Još jedan rizik predstavlja samo zračenje, pogotovo ako postrojenje dosegne ciljanih gigavat snage. U tom slučaju, područje od gotovo pet kilometara oko postrojenja biće nepogodno za život ljudi

Kineski naučnici će za prenos energije iz solarne mreže na Zemlju raditi na najboljem dizajnu, uključujući korišćenje postojećih eksperimenata za prenos energije na velike razdaljine. Veruje se da bi upotrebom mikrotalasa Kinezi mogli smanjiti gubitke u prenosu energije dok zraci prolaze kroz Zemljinu atmosferu. Naučnici koji rade na projektu prvo će početi sa slanjem signala iz balona prema postrojenju, a to je zapravo nadogradnja ranijeg eksperimenta u kojem je električna energija bežično prenesena na daljinu od preko 300 metara.

Kineski naučnici se nadaju da će uspeti da pošalju vazdušni brod na visinu od 24 kilometra u stratosferu itamo prikupljenu solarnu energiju poslati u postrojenje jednom kad ono bude dovršeno.Samo postrojenje biće okruženo sigurnosnom zonom površine preko 100.000 kvadratnih metara, za slučaj da ga zraci promaše, što su kao nezanemarljivu mogućnost pokazale kineske studije, otkrivši da se to može dogoditi zbog vibracija u samoj solarnoj mreži.

Kinezi rade i na ekstremno sofisticiranom sistemu kontrole leta solarne mreže koji bi trebalo da postrojenje stalno drže precizno naciljano.Još jedan rizik predstavlja samo zračenje, pogotovo ako postrojenje dosegne ciljanih gigavat snage. U tom slučaju, područje od gotovo pet kilometara oko postrojenja biće nepogodno za život ljudi.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar