ТАКНУТО ЋАКНУТО

СОФТВЕР ЧИТА ТАЈНО ПИСМО

Загонетна порука (Википедија)

Загонетна порука (Википедија)

Једно писмо на Сицилији 340 нико није успео да одгонетне. Написала га је једне ноћи часна сестра Марија Крочифиса дела Концезионе, а рукопис је највише подсећао на чудну архаичну абецеду. У рано јутро, сва умрљана мастилом, изјавила је да била опседнута ђаволом коју ју је натерао да остави поруку.

После мноштва покушаја у прошлости, белешка је стигла у Научни центар „Лудум” у Катанији, чији су га сарадници – употребивши софтвер за разбијање кодова нађен у „дубокој мрежи” на интернету (deep web) – најзад растумачили. Говори се, иначе, да га користе тајне службе.

Шта су, у ствари, урадили? Напунили су га древним грчким, арапским, латинским и рунама. До сада су превели 15 редака, из чега закључују да се описује однос Бога, ђавола и људи. Зашто је и како ово срочила поменута редовница?

Научници претпостављају да је патила од биполарног поремећаја, па је била подложна обманама и халуцинацијама. У сваком случају знала је неколико језика и много времена проводила проучавајући лингвистику. И тако је смислила својеврсну мешовиту азбуку.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар