МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СРБИЈИ СВЕТСКО СРЕБРО

Менса Србије

Међу 6,31 милиона студената из 117 земаља, учесника на међународном такмичењу „Интернет+ за иновације и предузетништво”, наш тим одвојио друго место.

Финале шестог кинеског интернационалног такмичења студената Интернет+ за иновације и предузетништво” одржано је од 17. до 20. новембра, на Универзитету технологије Јужне Kине, а међу 6,31 милиона учесника из 117 земаља међународни тим који је предводио студент докторских студија из Србије освојио је сребрну медаљу, саопштила је Менса Србије. Због пандемије ковида-19, финале такмичења је одржано онлајн.

Учесници су се такмичили у више категорија, а у категорији Иновације”, мешовити тим Факултета техничких наука из Новог Сада и Универзитета у Шенжену, који је предводио Мијат Kустудић (мастер инжењер ФТН, Нови Сад и докторанд на Универзитету Шенжен) освојио је сребрну медаљу, постигавши највиши успех за оба универзитета на овом такмичењу. Чланови тима били су и Маја Гулан (систем инжењер пројекта, дипломирала и мастерирала на Пројектном менаџменту ФТН у Новом Саду, тренутно студент на Универзитету Шенжен), Никола Kустудић (компјутер инжењер пројекта, дипломирао и мастерирао на Одсеку за архитектуру ФТН у Новом Саду где је студент докторских студија), Хафиз Мустансар Јаваид (Пакистан, менаџер за финансије пројекта, студент на докторским студијама Универзитета Шенжен) и Тинг Xие (Kина, вођа развоја технологије пројекта, студент мастер студија на Универзитету Шенжен).

У конкуренцији је било више од 1,47 милиона пројеката. Пројекат мешовитог тима ФТН и Универзитета Шенжен ЦДНБyе је алгоритам који решава проблем недовољног пропусног опсега сервера и проблем директног (живог) преноса у видео индустрији. На такмичењу су учествовали студенти са 4.186 универзитета (3.028 из Kине и 1.158 из иностранства, укључујући Оксфорд, Kембриџ, Харвард, Стенфорд и многе друге). Број учесника, пројеката и универзитета који су учествовали достигао је рекордно висок ниво, саопштила је Менса Србије.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар