MEĐU IZMEĐU

SRPKINJA PRVA U EVROPI

160 pregleda

Gordana Vunjak Novaković dobitnica prestižne nagrade.

Na onlajn ceremoniji dodela najprestižnije evropske nagrade za pronalazače, srpska naučnica Gordana Vunjak Novaković osvojila je najveći broj glasova, i postala nosilac Nagrade publike koju dodeljuje Evropski zavod za patente.Gordana Vunjak Novaković je za inovativni doprinos u biomedicini izabrana i za finalistkinju prestižne Evropske nagrade za pronalazače za ovu godinu.

U toj kategoriji, bila je u konkurenciji s još dvojicom finalista, naučnicima i istraživačima iz Nemačke: Metinom Kolpanom i Karlom Leom. Nagrada za životno delo pripala je fizičaru Karlu Leu.Ipak, ceremonija dodele nagrada završena je objavom pobednika Nagrade publike. Za dobitnika se glasalo na internet portalu Zavoda od 4. maja.Najveći broj glasova (48,1 odsto) dobila je Gordana Vunjak Novaković. Tako je pobedila u konkurenciji 15 finalista.

Voditelji programa su je upitali da li je ikada, dok je počinjala karijeru na univerzitetu u Srbiji „uopšte mogla da pomisli da će jednog dana biti pronalazač”.„O da, uvek sam bila pronalazač, i dok sam bila u Beogradu i učila od mojih mentora, a onda i kada sam nastavila u Bostonu. To je sve eksplodiralo kada sam došla na Kolumbiju. Tu rade ljudi koji su uvek spremni na saradnju, a treba da znate da je to glavni sastojak za svako naučno istraživanje. Najbolji deo u svemu tome je što radim s toliko mladih i talentovanih ljudi”, rekla je naučnica koja je dobila veliku podršku glasača, ali i aplauz svojih kolega. 

Rad Gordane Vunjak Novaković, profesorke Univerziteta Kolumbija, članice SANU i prve Srpkinje i žene koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD, rešio je kompleksne probleme u vezi sa zamenom oštećenog tkiva, što je opredelilo EZP da prvi put jedna naučnica iz Srbije bude u finalu u prestižnoj kategoriji „Životno delo”. Najcitiraniju srpsku naučnicu do sada, kao dete je inspirisao jedan od najvećih svetskih umova Nikola Tesla. Pokrenula je pronalaženje alternativnog pristupa u laboratorijskom uzgajanju ćelija, što je dovelo do revolucionarnog postignuća u kultivaciji tkiva za primenu u regenerativnoj medicini.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar