MEĐU IZMEĐU

STRUJNI UDAR NA GENE

178 pregleda
Shutterstock

Prema novom istraživanju koje su sproveli naučnici sa Univerziteta ETH Zürich u Švajcarskoj, u budućnosti nas možda čeka prenosni uređaj koji bi mogao neosredno delovati na poboljšanje ljudskog zdravlja. Istraživači su koristili male impulse električne energije da bi se kod laboratorijskih miševa s posebno dizajniranim ljudskim tkivom gušterače pokrenula proizvodnja insulina.Ovo bi se u budućnosti moglo upotrebiti za pokretanje ciljanih gena.

„Nosivi elektronski uređaji igraju sve veću ulogu u prikupljanju zdravstvenih podataka pojedinaca za personalizovane medicinske intervencije. Međutim, oni još ne mogu programirati direktne terapije jer ne postoji neposredan elektronski poveznik (interfejs). Mi nudimo kariku koja nedostaje”, kazali su švajcarski nazčnici. Ovakvo podsticanje lučenja insulina moglo bi, na primer, pomoći nekome s dijabetesom. Naime, istraživači su u toku studije implantirali ljudske ćelije gušterače u miševe s dijabetesom tipa 1 i zatim ih stimulisali jednosmernom strujom iz akupunkturnih igala.

U eksperimentu je korišćena tehnologija regulacije pokretana istosmernom strujom (DART) koja, kažu naučnici, spaja digitalnu tehnologiju naših gadžeta i analognu tehnologiju bioloških tela. Naime, ljudi su rođeni sa određenim brojem gena. Mada se taj genetski kod ne menja previše tokom života, naše navike i starenje mogu promeniti način na koji se geni aktiviraju. DART bi mogao postati sredstvo za poništavanje nekih promena, piše Science Alert. Istraživači su ovom metodom iznos šećera u krvi miševa s dijabetesom vratili u normalne granice. Naravno, još smo daleko od Fitbit-a koji upravlja dijabetesom, ali to je uzbudljiv dokaz koncepta.

Naučnici iza ovog projekta su uvereni da bi se tehnologija mogla dodatno usavršiti i upotrebiti za neke druge procese. Verujemo da će ova tehnologija omogućiti prenosnim elektronskim uređajima da neposredno programiraju metaboličke intervencije”, izjavili su. Istraživanje An electrogenetic interface to program mammalian gene expression by direct current objavljeno je u časopisu Nature Metabolism.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar