MEĐU IZMEĐU

STUDENTSKI DOBRI DUH

324 pregleda
Ilustracija

BEST (Board of European Students of Technology) je međunarodna, neprofitna, apolitična studentska organizacija. Od 1989. godine omogućuje komunikaciju, saradnju i razmenu studenta širom Evrope. Trenutno postoje 92 lokalne grupe u 33 države širom Evrope.

Ideja BEST-a rođena je maja 1987. godine u Stokholmu (Švedska) tokom evropske konferencije za studente fizike i matematike. Ishod konferencije bila je odluka da se svakih šest meseci organizuje Međunarodna nedelja u drugoj zemlji tokom koje će se razvijati interakcija među evropskim studentima.

Druga međunarodna nedelja održana je u Grenoblu (Francuska, mart 1988). Na ovom sastanku učestvovali su studenti ne samo iz fizike i matematike, već i iz drugih oblasti. Nakon sastanka u Grenoblu usledila je Međunarodna nedelja održana u Ajndhovenu (Holandija). Međutim, prvi sastanak održan isključivo za BEST bio je u Berlinu (Nemačka) u aprilu 1989. Tamo je odlučeno da se BEST sastoji od odbora, generalne skupštine i članova. Na ovom sastanku učestvovali su delegati iz cele Evrope: Barselone, Berlina, Bolonje, Budimpešte, Ajndhovena, Grenobla, Helsinkija, Lisabona, Ljubljane, Londona, Luven-la-Nevea, Pariza, Stokholma, Trondhajma, Torina, Beča, Varšave i Ciriha.

Godine 2005, nakon dugog procesa, međunarodna struktura BEST-a je potpuno promenjena da bi se povećala efikasnost i bolje poslužila organizaciji i lokalnim grupama. Od tada je puno posla urađenoda bi se osigurala održivost udruženja; interno (IT platforma, sistem obuke, zajednička strategija promocije), eksterno (prijave na BEST događaje, učešće u obrazovanju) i finansijski (partnerstva s kompanijama). Konačno, 2007. godine lokalne BESTgrupe odlučile su da imaju zajednički korporativni imidž.Od 2009. godine, Evropsko BESTtakmičenje u inženjerstvu (EBEC) organizuje se kao piramidalni sistem takmičenja koji okuplja pobednike u različitim nacionalnim i regionalnim rundama.

Misija organizacije jeste usavršavanje studenata. BEST im pomaže da razviju internacionalni način razmišljanja, da bolje razumeju druge kulture i društva i da uanprede mogućnosti za rad kako u domaćem tako i u internacionalnom okruženju.Poštovanje i razumevanje drugih, različitih kultura i društava kreira okruženje koje pruža podršku mladim ljudima da razviju svoje potencijale i deluju odgovorno.

BEST Beograd je lokalna grupa Udruženja studenata tehnike Evrope koja broji više od 150 članova sa 18 tehničko-tehnoloških, prirodno-matematičkih i sa Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Osnovali su je novembra 2003. strane studenti koji su želeli da dovedu Evropu u Beograd. Na ovaj način omogućili su studentima tehničko-tehnoloških, prirodno-matematičkih fakulteta i farmacije da putuju po Evropi, upoznaju nove kulture i steknu dodatno obrazovanje, u svojoj struci ili van svoje struke.

Tokom 2021. godine organizacijom upravlja izvršni odbor koji čini sedmoro mladih:Marija Rajković, predsednik, Jelena Milenković, blagajnik, Milica Galjak, sekretar, Jovana Luković, koordinator za odnose sa javnošću, Kristina Mitrović, koordinator za korporativnu saradnju, Luka Tankosić, koordinator za ljudske resurse, i Uroš Nedeljković, koordinator za upravljanje projektima

Važan deo organizacije jesu projekti:

Beogradski dani inženjera – EBEC Beograd;

Seminar dizajna i brendiranja – BEST design WEEK;

Letnji akademski seminar;

Sajam poslova i praksi Job Fair – Kreiraj svoju budućnost, u saradnji sa studentskom organizacijom EESTEC LC Belgrade;

Hakaton Artificial Intelligence BattleGround.

Važno je napomenuti šta čini duh BEST-a: fleksibilnost, prijateljstvo, zabava, napredak i učenje. BEST duh je inspiracija svim članovima da nastave svoje angažovanje u organizaciji. BESTBeograd je danas jedna od najprepoznatljivijih studentskih organizacija na Univerzitetu u Beogradu. Entuzijastični, mladi članovi rade na organizovanju stručnih kurseva i kulturnih razmena, inženjerskih takmičenja i seminara. BEST Beograd omogućava povezivanje, razmenu i saradnju sa studentima iz cele Evrope.

Mila Simić

O autoru

administrator

Ostavite komentar