MEĐU IZMEĐU

SUNĐERI ZNATNO STARIJI

371 pregleda

Da li su se životinje na Zemlji pojavile kudikamo ranije nego što se pretpostavljalo? Novo otkriće podstaklo žučnu raspravu među naučnicima.

Ovo otkriće dovelo je u pitanje dugo prihvaćenu pretpostavku prema kojoj su se životinje pojavile tek nakon znatnog zasićenja atmosfere i okeana kiseonikom i podstaklo žučnu raspravu među paleontolozima.Fosilne strukture koje podsećaju na sunđere, otkrivene na severozapadu Kanade i živele u okeanima prije 890 miliona godina, možda su najstariji oblik života poznat na Zemlji, doznaje se iz studije objavljene u časopisu Nature.

Geološkinja Elizabet Tarner, sa odeska za sedimentologiju na kanadskom Univerzitetu Lorentian u Sadberyju, koja te fosile pronalazi na prastarim mikrobskim grebenima očuvanim u stenama zabačene kanadske Sverozapadne reritorija, svoje je istraživanje započela još tokom diplomskih studija devedestih godina prošlog veka.Njeno otkriće dovodi u pitanju dugo prihvaćenu hipotezu prema kojoj su se životinje pojavile tek posle znatnog zasićenja atmosfere i okeana kiseonikom.

Sunđeri su jednostavne životinje s dugom istorijom. Genetska analiza današnjih spužvi navodi na zaključak da su se, najveronatnije, pojavile u razdoblju pre milijardu i 500 miliona godina, no niko do sada nije otkrio fosile iz razdoblja poznatog kao neoproterozoik, geološke ere koja je trajala pre 1.000 do 542 miliona godina.Većina glavnih grupa životinja, uključujući člankonošce, mekušce i crve, prvi put se pojavljuje u fosilima tokom kambrijske eksplozije, pre 541 milion godina. Prema Tarnerovoj, fosili sunđera sa severozapada Kanade mogli bi biti stariji za 350 miliona godina, što znatno pomiče unatrag datum rođenja” životinja koje su se prve pojavile na Zemlji.

Ona je pod mikroskopom identifikovala celu mrežu sićušnih granajućih cevastih struktura. Kasnije je uvidela da te strukture podsećaju na unutarnju građu današnjih spužvi (kojima nedostaju iglice, ali imaju spongin, kolagenski protein koji gradi njihov kostur) i da se poklapaju s očekivanim raspadom i fosilizacijom spongina.Ako se utvrdi da su fosili koje je pronašla uistinu sunđeri, to bi značilo da su živeli 90 miliona godina pre nego je kiseonik na Zemlji dosegao nivo nužan za razvoj životinjskog sveta.

Elizabet Tarner smatra da je moguće da su najranija životinjska bića podnosila male količine kiseonika.Neki znanstvenici, međutim, nisu uvereni da mikroskopske strukture u fosilima starim 890 miliona godina ukazuju na pradavne spužve. Rejčel Vud, geonaučnica sa Univerziteta Edinburg, objašnjava da mikrobi, a ponekad i kristali mogu proizvesti neobične i zadivljujuće oblike koji podsećaju na strukture koje formiraju živi organizmi.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar