MEĐU IZMEĐU

TESTISI NA ZAGREVANJU

362 pregleda

Muškarcima se neće svideti: Nova eksperimentalna kontracepcija za uključuje magnetske nanočestice i zagrevanje testisa.

Tim kineskih naučnika uspešno je sproveo testiranja za kontrolu muške plodnosti na životinjama, no način na koji su do toga došli muškoj populaciji se nimalo neće svideti. Istraživači Univerziteta Nantong poslužili su se trikom da bi regulisali plodnost miševa, a isti princip trebalo da bude moguć i kod muškaraca. Naime, oni su miševima injekcijom ubrizgali magnetske nanomaterijale i nakon toga su ih pod uticajem spoljašnjih magneta navodili do testisa tih malih glodara.

Jednom kad su nanomaterijali završili tamo gde su naučnici nameravali da završe, onda su iskoristili drugo magnetsko polje da bi ih zagrejali toliko da su testisi miševa prestali da proizvode spermu.Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu Nano Letters.Iako zvuči kao izrazito neugodno iskustvo, pristup kineskih istraživača prema muškoj kontracepciji zapravo je daleko manje neugodan od nekih sličnih pokušaja, tvrdi se u saopštenju vezanom za navedeno istraživanje.

Naime, u sličnim eksperimentima koristile su se znatno više temperature, pa je postojao i realan rizik od ozleda opekotinama ili je pak bilo potrebno davanje injekcije neposredno u testise, što je vrlo bolan postupak.Kineski naučnici svojim metodom uspeli su postići rezultat zagrevanjem navođenih nanomaterijala na svega 40 Celzijusovih stepeni, što je osetno više od normalne telesne temperature, ali ipak bez rizika od opekotina.

Koža počinje pokazivati znake opekotina prvog stepena na temperaturi od 47 Celzijusa, stoga zagrejani nanomaterijali ne nanose štetu nigde gde ne bi trebalo.Takav tretman uspešno deluje i mesecima, a nakon toga miševima se plodnost vratila u normalu.Isprva su se miševima testisi smanjili zbog toplote, a sedam dana nakon tretmana bili su i dalje neplodni. Ali 60 dana nakon tretmana plodnost vratila se na svoj standardni nivo.Što se nanomaterijala tiče, oni su biorazgradivi i nestanu nakon određenog vremena iz organizma.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar