MEĐU IZMEĐU

NAJSTARIJA ŠMINKA SVETA

216 pregleda

Prema novim istraživanjima, bočice koje su Evropljani kamenog doba nosili oko struka pre više od 6.000 godina su, izgleda, bile prve posude za šminku na svetu.Analiza sastojaka u tragovima pronađenih u keramičkoj boci u Sloveniji, koja datira između 4350. i 4100. godine pre Hrista, pokazala je da sadrži pčelinji vosak, životinjsku mast i kozmetiku na bazi olova.Ako se uistinu radi o posudi sa šminkom, to bi značilo da se šminka u Evropi koristila više od 2000 godina ranije nego što se mislilo. Dodatno to znači da je ova bočica stotinama godina starija od dosadašnjih najranijih dokaza o kozmetici u starom Egiptu i Mesopotamiji, piše New Scientist.

Bine Kramberger, arheolog iz Zavoda za zaštitu kulturne baštine Slovenije, pronašao je ovu malenu keramičku bocu u Zgornjem Radvanju 2014. godine. Posuda se nalazila na području koje je 4350. godine pre Hrista zauzeo narod Lasinja, koji je potekao od lovaca-sakupljača u zapadnoj Evropi.U tom području otkriveno je preko stotinu sličnih bočica, koje se uglavnom pripisuju Lasinji u jugoistočnom podnožju Alpa ili vinčanskoj kulturi na Srednjem Balkanu. U početku se pretpostavljalo da se radi o dečjim igračkama zbog njihove veličine i sličnosti sa životinjskim i ljudskim glavama.

No, detaljnija analiza je pokazala da u bočici ima tragova pčelinjeg voska, biljne i životinjske masti i bele tvari na bazi olova, poznate kao ceruzit, koja se stolećima koristi u kozmeticiVećina bočica imala je rupe na ručkama, što ukazuje na to da su verovatno bile nanizane na uže ili kožu i da su se nosile oko vrata ili struka.Ceruzit je mineral poznat pod nazivom belo olovo ili olovni karbonat. Kroz istoriju se koristio u kozmetici, iako je ta praksa kasnije prestala jer je materija podosta otrovna.

Kramberger smatra da se radi o izuzetnom nalazu, jer se retko nalaze posude u kojima još ima ostataka nekadašnjeg sadržaja”. On i njegov tim analizirali su više od desetak drugih posuda iz istog doba i otkrili da i one sadrže ceruzit i druge minerale olova.Najraniji dokazi o korišćenju kozmetike u Egiptu datiraju otprilike 4.000 godina pre nove ere. Muškarci i žene su tada koristili crveni oker kao rumenilo na obrazima ili za šminkanje usana. Pomoću minerala malahita nanosili su zelenu senku za oči, a pomoću kohla (kalaj) iscrtavali debele i tamne linije oko očiju.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Archaeological Science: Reports.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar