МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СУПЕРЧВРСТА СВИЛА

Свилена буба одрасла (CSIRO)

Свилена буба одрасла (CSIRO)

Кинески научници су одгонетнули како да створе суперчврсту свилу променом начина исхране свилопреља. Шта ће на то рећи Спајдермен или „човек паук”?

Познато је да ларве дудових свилених буба свилена влакна извлаче својом слином. Истраживачи су сада открили како да, хранећи их наноцевчицама и графеном, појачају свилу, што би уродило влакнима чврстим попут оних Спајдерменових.

За разлику од обичне, ова је
електрични проводник и
подноси барем 50 посто веће
оптерећење пре пуцања.

На Универзитету Тсингхуа (Кина) хранили су ларве њиховим омиљеним дудовим лишћем, пошприцаним раствором с једва 0,2 одсто наноцевчица или графена. Након тога су покупили свилу с чаура, како се то иначе ради.

Открили су да је, за разлику од обичне, ова електрични проводник и да подноси барем 50 посто веће оптерећење пре пуцања. Поменути поступак је једноставнија и еколошки прихватљивији од дораде већ испредене свиле.

Научници, међутим, још нису сигурни како свилена буба уграђује појачања у свилена влакна, а ни у то у коликој мери она одлазе у свилу или излучују у друге делове тела.

Изузетно чврста свилена влакна могла би, иначе, имати врло широку примену у производњи заштитне тканине, биоразградивих медицинских имплантата, и електроници.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар