MEĐU IZMEĐU

SUPERNOVA CARA DUŠANA

334 pregleda
Ilustracija

Astronomi su na osnovu ostataka eksplozije zvezde rekonstruisali događaje koji su se pre nekoliko vekova desili u Velikom Magelanovom oblaku.

Prilikom posmatranja Mlečnog puta i obližnjih galaksija astronomi su uočili mnogobrojne dokaze o eksplozijama zvezda. Međutim, veoma je teško utvrditi kada su se oni desili. Tim naučnika NASA je pomoću teleskopa pronašao dovoljno tragova koji su omogućili da vrate vreme unazad i izračunaju kada se to dogodilo belom patuljku čiji ostaci su danas udaljeni 160.000 svetlosnih godina od Zemlje.Ostatak supernove SNR 0519-69.0 predstavlja deo belog patuljka koji je u jednom trenutku eksplodirao nakon što je dostigao kritičnu masu uvlačenjem materije iz zvezde koja ga je pratila ili spajanjem sa istim nebeskim telom.

Štagod da je u pitanju, ostaci koji se nalaze u Velikom Magelanovom oblaku su sada za potrebe studije – proučavani iz svemirske opservatorije Čandra i na osnovu optičkih podataka sa svemirskog teleskopa Habl.Istraživači su na osnovu snimaka prvo napravili kompozitnu sliku sa niskom, srednjom i visokom energijom prikazanom zelenom, plavom i ljubičastom bojom. Dok su površinu rasprostiranja označili crvenom bojom, a zvezde u blizini belom. Nakon toga su ove podatke kombinovali sa snimcima svemirskog teleskopa Spicer, koji nije više u upotrebi, da bi utvrdili kada je zvezda eksplodirala i saznali više o okruženju.

Detaljnom analizom merenja brzine talasa eksplozije utvrđeno je da je gornja granica kretanja bila oko devet miliona kilometara na sat i da je deo talasa udario u gusti gas oko ostataka što je dovelo do njegovog usporavanja.Nakon poređenja svih dostupnih podataka, zaključak je da je svetlost stigla do Zemlje pre oko 670 godina ili drugačije rečeno za vreme vladavine cara Dušana, vrhunca dinastije Ming i Stogodišnjeg rata koji su vodili Engleska i Francuska. Ovaj naučni rad je, kako piše„Nacionalna geografija”,objavljen u časopisu The Astrophisical Journal.

(Ilustracija NASA / X-RAY: NASA/CXC/GSFC/B. J. WILLIAMS ET AL.; OPTICAL: NASA/ESA/STSCI)

(Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar