MEĐU IZMEĐU

RANE ZACELE BEZ OŽILJKA

327 pregleda
CCO

Naučnici iz Nacionalnog istraživačkog univerziteta za elektronsku tehnologiju (MIET) i Univerziteta Sečenov osmislili su prvi svetski hirurški metod za zarastanje rezova i na unutrašnjim i na spoljašnjim organima.

 

Predložena laserska tehnologija je visokoefikasna, tačna i jeftina. Rezultati studije objavljeni su u časopisu „Bioinžinjering”. Metode zarastanja rezova koje se danas koriste imaju niz manjkavosti, rekli su naučnici. Upotreba tradicionalnih šavova napravljenih iglom i koncem ograničena je u operacijama na sluzokoži, krvnim sudovima i drugim delikatnim tkivima. Šivenje električnim i ultrazvučnim spajanjem može oštetiti zdravo tkivo, a čvrstoća adhezivnih veza je često nedovoljna.

„Uspeli smo da dokažemo prednost laserske tehnologije za popravku rana mekog tkiva u odnosu na tradicionalne hirurške metode. Tehnologija vam omogućava da brzo dobijete hermetički šav minimalne veličine, koji u budućnosti neće ostaviti za sobom grub, uočljiv ožiljak”, rekao je Aleksandar Gerasimenko, šef studije i vanredni profesor u Institutu za biomedicinske sisteme u sastavu MIET-a. Prema njegovim rečima, ovaj efekat obezbeđuje jedinstveni sastav spoja koji se zasniva na albuminu, proteinu za transport krvi, a i optičkom apsorberu indocijaninske zelene i jednozidne ugljenične nanocevi.

Laserski uređaj je opremljen pametnim sistemom povratne informacije o temperaturi koji omogućava da se kontroliše intenzitet laserskog zračenja. Uz podršku softvera dolazi do laserskog zagrevanja biološkog tkiva sa tačnošću od 0,5 Celzijusovih stepeni.„Komponente spoja su odabrane da što više apsorbuju lasersko zračenje, koncentrišući ga u predelu rane. Pod dejstvom zračenja tečni lem se transformiše u čvrst porozni biokompozit koji čvrsto spaja ivice reza. U procesu daljeg zarastanja kompozit podstiče urastanje tkiva u svoju strukturu, a zatim se rastvara i izlučuje iz organizma.

Nakon operacije laserski šavovi sa bioorganskim lemom imaju širinu tri do četiri puta manju od širine šava ušivenog koncem. Deset dana nakon operacije, tkiva u predelu nove vrste šava se praktično ne razlikuju od prvobitne kože, istakli su naučnici.Testovi nove metode pokazali su ne samo efikasno zarastanje linearnih rezova na koži, već i istovremeno smanjenje upale, odsustvo mikrocirkulacijskih poremećaja i ubrzanje rasta vezivnog tkiva na ozleđenom mestu.

„Naša tehnologija laserske rekonstrukcije tkiva nam omogućava da smanjimo trajanje postoperativne rehabilitacije, što će omogućiti smanjenje troškova medicinskih usluga i materijala. Zbog niske cene, operacija će biti dostupna širokom spektru pacijenata”, zaključio je Gerasimenko. U ovoj fazi tehnologija prolazi kroz eksperimentalne provere na različitim tkivima tela. Naučni tim je već testirao novu metodu za restauraciju sluzokože u maksilofacijalnoj hirurgiji, krvnih sudova i zglobne hrskavice u ortopediji. Studija je sprovedena u okviru državnog programa „Prioritet 2030”.

(Sputnik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar