MEĐU IZMEĐU

SVE SISARKE DUŽE ŽIVE

304 pregleda

Razlike ne postoje samo kod ljudi: Ženke žive duže od mužjaka.

Naučnici otkrivaju da i druge ženke sisara imaju duži životni vek od mužjaka, i da je to trend koji nije karakterističan samo ljudskoj populaciji.Istraživači iz laboratorije za biometriju i evolucijsku biologiju potvrđuju da su u svim ljudskim populacijama prosečni životni vekovi žena duži nego za muškarce, ali su otkrili i da je to slučaj i sa drugim sisarima.

Otkrili su da ženke sisara žive 18,6 posto duže od svojih muških kolega – što je duže od jaza koji iznosi 7,8 postoizmeđu žena i muškaraca.

Do ovog zaključka su došli nakon ispitivanja 101 različite vrste sisara, od slepih miševa do lavova. Otkrili su da ženke sisara žive 18,6 posto duže od svojih muških kolega – što je duže od jaza koji iznosi 7,8 posto između žena i muškaraca.Takođe su proučavali populaciju orki i gorila kao deo studije, a u 60 odsto slučajeva ženke sisara žive duže od mužjaka, otkrila je ekipa istraživača.U ljudskim zajednicama žene u proseku žive 7,8 odsto duže od muškaraca, mada to varira od zemlje do zemlje.Dok društveni faktori jačaju rodni jaz u dugovečnosti, veće izglede za preživljavanje žena u odnosu na muškarce se primećuju čak i kada oba pola imaju iste društvene navike”, navodi istraživački tim a prenosi Dejli mejl”.

Prethodne studije o razlici životnog veka muškog i ženskog sisara rađene su na ljudskoj populaciji ili životinjama u zatočeništvu. Ovo novo opsežno istraživanje obuhvatalo je sagledavanje svih demografskih podataka prikupljenih od strane drugih istraživača koji su ispitivali populaciju sisara. Oni veruju da deo razlike u dugovečnosti potiče od lokalnih životnih uslova i raspoloživosti resursa.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar