МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СВИ ЗУБИ, ДУЖИ ЖИВОТ

Илустрација (CC0 Pixabay)

Зуби су показатељ општег здравља, али научнике је занимало да ли могу да предвиде и дужину живота. 

Број зуба који је неко изгубио може да предвиди колико дуго ће неко живети. Али исто тако – указује и на болести које неко има или којима је подложан. Људи који имају све своје зубе до 74. године имају шансу да доживе и 100 година, показало је ново истраживање на ову тему, објављено у Periodontology 2000.

Они који су до 65. године изгубили пет или више зуба, вероватно ће патити од озбиљних здравствених проблема, попут кардиоваскуларних болести, дијабетеса, остеопорозе. Наравно, све ово је повезано са квалитетом живота појединца и са социоекономским статусом, али и са стресом, пише портал „Дневно.хр”.

„Људи могу да изгубе зубе услед стресних и трауматичних ситуација, лоше оралне хигијене, упалних болести десни или због пушења. Све то може да буде повезано са болестима срца или са дијабетесом”, коментарисао је доктор Нигел Картер из Удружења за стоматолошко здравље. „Ово истраживање заправо указује на то да је губитак зуба показатељ лошег квалитета неког дела човековог живота и показатељ повишеног ризика од озбиљних здравствених проблема”, објашњава др Картел.

Стручњаци истичу да је неопходно прати зубе два пута дневно, и то пастама а флуоридом и да треба смањити унос шећера. И поред свих предузетих мера, треба обраћати пажњу на зубе, јер они су међу првим показатељима здравственог проблема.

(Извор Спутњик)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар