MEĐU IZMEĐU

TESLIN MUZEJ 68 GODINA

188 pregleda

Na predlog Saveta za kulturu Vlade FNRJ osnovan je Muzej Nikole Tesle, u kom se danas nalazi celokupna zaostavština jednog od najvećih svetskih istraživača i naučnika u oblasti elektrotehnike.

Sve lične predmete i spise ovog naučnika posetioci muzeja mogu da vide zahvaljujući Savi Kosanoviću, sinu Tesline najmlađe sestre Marice. Njemu je, prema sudskoj odluci američkih vlasti donetoj u januaru 1943. godine, pripala sva imovina.Kosanović, koji je inače bio srpski političar i publicista, a u to vreme i član Vlade u izbeglištvu, izdejstvovao je da se 1951. godine kompletna zaostavština Nikole Tesle prenese u Beograd. Svi predmeti i spisi tada su poklonjeni državi i smešteni na Elektrotehnički fakultet.

Godinu dana kasnije, Teslina imovina preneta je u Genčićevu vilu, u tadašnjoj ulici Proleterskih brigada 51 (današnja Krunska), gde se i danas nalazi.Na predlog Saveta za kulturu Vlade FNRJ, 5. decembra 1952. godine, doneta je odluka o osnivanju Muzeja Nikole Tesle. Odmah po osnivanju, za prvog direktora izabran je profesor Filozofskog fakulteta Veljko Korać.

Muzej Nikole Tesle, koji je ujedno bio i prvi tehnički muzej u Jugoslaviji, za javnost je otvoren 20. oktobra 1955. godine. Tada je predstavljena stalna postavka verno izrađenih modela po Teslinim nacrtima. Dve godine kasnije, doneta je urna s posmtrnim ostacima naučnika, čime je stalna postavka i zvanično upotpunjena.Od 9. oktobra 1969. godine, muzej je u vlasništvu grada Beograda i danas poseduje preko 160.000 originalnih dokumenata, preko 2.000 knjiga i časopisa, preko 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, preko 1.500 fotografija, više od 1.000 planova i crteža.Gostujuće izložbe ovaj muzej imao je u zemljama širom sveta – u Japanu, Australiji, SAD, Argentini, Paragvaju, Italiji, Grčkoj i mnogim drugim.

(Izvor Danas)

O autoru

administrator

Ostavite komentar