МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ТИШИ ГОВОР МАЊЕ КОРОНЕ

Pixabay

Смањење гласноће за само шест децибела у просечном говору може имати исти учинак на спречавање ширења вируса као удвостручење вентилације у просторији

Тишим говором ваздухом се распршује мање вируса и тако се смањује његово ширење, што у време пандемије коронавируса може бити важно у високоризичним затвореним просторима попут болница или ресторана, утврдили су амерички научници. Смањење гласноће за само шест децибела у просечном говору може имати исти учинак на спречавање ширења вируса као удвостручење вентилације у просторији, тврде научници са Калифорнијског универзитета.

Микроскопске честице које се распршују током говора довољно су велике да носе активне честице вируса, показало је истраживање.

„Резултати наше студије указују на то да би јавноздравствене власти требало размотрити увођење тихих зона у затвореним просторима високог ризика попут чекаоница у болницама или у ресторанима и залогаоницама”, написали су. Нису сви затворени простори једнаки када је посреди ширење вируса аеросолом”.

Светска здравствена организација у јулу је изнела могућност по којој се коронавирус може ширити аеросолом у ситуацијама попут хорског певања или за време вјежбања у теретанама и у ресторанима. Микроскопске честице које се распршују током говора довољно су велике да носе активне честице вируса, показало је истраживање. Повећање гласноће за 35 децибела, што је разлика између шапата и вике, одашиље 50 пута више честица.Нису сви затворени простори једнаки када је посреди ширење вируса аеросолом”, казао је главни аутор студије Вилијам Ристенпарт. „Претрпана, али тиха учионица нбого је мање опасна од караоке бара у којем нема много људи, али се они надвикују због гласне музике или гласно пјевају.”

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар