ДИГИТАЛНИ ДОМОРОЦИ

ТРИ КЉУЧА: CLOUD, AI И IoT

IBM

На основу мишљења 3.000 генералних директора фокус на таленту, технологији и партнерству може бити кључ за напредовање након пандемије ковид-19. Скоро сви су рекли да су Cloud, AI и IoT кључне технологије за које верују да могу да донесу корист пословању.

Нова студија ИБМ института за пословну вредност (IBV) открила је да је највећи изазов за многе анкетиране генералне директоре из целог света у наредних неколико година управљање радном снагом која се налази „било где. Директори који остварују најбоље резултате – чије су организације биле у првих 20% по расту прихода међу испитаним – дају предност таленту, технологији и партнерима у позиционирању успеха компаније након пандемије ковид-19.

Студија „Сазнајте оно најважније (www.ibm.com/ibv) обухватила је 3.000 извршних директора у 26 индустрија и скоро 50 земаља. Спроведена је у сарадњи са Оксфорд икономиксом (Oxford Economics) и упоређена је с више од 20 година ИБМ-ових годишњих истраживања.

„Пандемија ковид-19 представља изазов за многе лидере на подручју различитих индустријских грана. Бројне организације морале су да поново осмисле и убрзају своје стратегије дигитализације пословања, рекао је директор ИБМ-а за Србију, Македонију, Црну Гору и Албанију, Никола Полић. „Студија указује да извршни директори из различитих делова света углавном размишљају слично када су упитани о најважнијим напредним технологијама – интернет ствари (Internet of Things, IoT), хибридни облаци (Hybrid Cloud), вештачка интелигенција (AI) и аутоматизација (Automation) – које ће учинити њихово пословање паметнијим, бржим и отпорнијим на промене које је пандемија донела свим индустријама.

Већина анкетираних директора рекли су да су Cloud, AI и IoT и аутоматизација роботског процеса (Robotic Process Automation (RPA), кључне технологије које ће донети користи њиховом пословању у наредних неколико година. Двоструко више анкетираних директора из целог света, који су постигли изузетне резултате у односу на оне који нису остварили боље перформансе, рекло је да су технолошке основе највећи изазов признајући да је важно бити предводник у домену нових технологија – у тренутку док технологија напредује, тако морају и њене основе.

Они најбољи из целог света очекују да ће AI дати резултате у наредне две до три године, у двоструко већем односу од оних који имају слабије резултате. ИБМ-ова теза јесте да су ови лидери можда далеко испред својих колега у увођењу вештачке интелигенције у довољном обиму у своје организације – стављајући AI у средиште интелигентног обима посла наспрам једнократних или неповезаних пилот пројеката.

Технологије развијене на инфраструктури хибридних облака, као што су AI, IoT и аутоматизација могу учинити кључне процесе у сржи пословања (ланац снабдевања, финансије, људске ресурсе, набавку) прилагодљивијим и интелигентнијим – омогућујући већу ефикасност и искоришћење у пословном окружењу које се стално мења и пружа више увида у реалном времену кроз функционалне силосе.

ИБМ-овим годишњим истраживањем утврђено је да је већина анкетираних генералних директора рекла да им је оснаживање радне снаге за рад на даљину био главни приоритет током 2020. године. Половина анкетираних са изузетним резултатима изјавила је да је управљање радном снагом која се налази било где изазов за највише руководство у наредних неколико година, у поређењу са 25% колега из 20% испитаних компанија с најнижим растом прихода. Поред тога, 77% генералних директора који имају бољи учинак изјавило је да ће дати приоритет добробити запослених чак и ако то буде утицало на краткорочне пословне резултате, у поређењу са 39% директора с лошијим резултатима, што наводи да су анкетирани лидери водећих организација у овом тренутку у великој мери фокусирани на своје људе.

Према студији IBV, директори компанија с бољим резултатима такође су више усредсређени на партнерства. Она су постала важнија за покретање пословних перформанси код 63% успешнијих; док је отприлике половина оних са слабијим резултатима рекло исто. На основу резултата ове студије, ИБМ-ова теза је да група директора из компанија са добрим учинком сужава фокус на оно што најбоље раде, а ослањају се на партнере и екосистеме за приступ креативним идејама и могућностима за иновације.

Поред тога, ИБМ примећује да многи лидери све више увиђају како њихове организације могу да помогну у решавању међусобно повезаних глобалних проблема попут климатских промена. Екосистеми могу да играју кључну улогу у покретању трајних промена. Студија укључује препоруке ИБМ-а о томе како лидери могу да искористе овај тренутак да се ресетују и усредсреде на оно што може бити од суштинског значаја за успех: одабир флексибилних и скалабилних технолошких платформи као што су отворени хибридни цлоуд, улагање у холистичку добробит својих људи и удруживање ради успеха уз отворен приступ иновацијама.

Срђан Црногорац

 

 

О аутору

Stanko

Оставите коментар