ZOV BUDUĆNOSTI

TROSTRUKI USPEH FUZIJE

401 pregleda
Ilustracija

Američki naučnici u Nacionalnoj laboratoriji Lorens Livermor (LLNL) triput ponovili istorijsko paljenje nuklearne fuzije, obivši više energije nego što su uložili u ovaj poduhvat.

Naučnici u Kaliforniji ispaljuju gotovo 200 laserskih snopova na cilindar koji drži kapsulu s gorivom veličine zrna bibera i time poduzimaju još jedan korak u potrazi za energijom fuzije koja bi, ako njome jednom uspeju ovladati, svetu mogla pružiti gotovo neograničeni izvor čiste energije.Jednog decemabrskog jutra prošle godine istraživači iz National Ignition Facility-ja (NIF)u Nacionalnoj laboratoriji Lorens Livermor u Kaliforniji (LLNL) uspeli su prvi u svetu u procesu nazvanom paljenje proizvesti reakciju nuklearne fuzije koja je oslobodila više energije nego što je potrošila.

Decenijama su pokušavali iskoristiti fuzionu energiju, u biti stvarajući snagu Sunca na Zemlji. Nakon što su prošle godine ostvarili istorijski neto dobitak energije, sledeći važan korak bio je dokazati da se proces može ponoviti.

Sada kažu da su uspešno ponovili paljenje najmanje tri puta ove godine, prema izveštaju LLNL-a iz decembra. To označava još jedan značajan iskorak u onome što bi jednog dana moglo biti važno rešenje za globalnu klimatsku krizu, prvenstveno podstaknutu sagorecanjem fosilnih goriva, piše CNN.

Decenijama su naučnici pokušavali iskoristiti fuzionu energiju, u biti stvarajući snagu Sunca na Zemlji. Nakon što su prošle godine ostvarili istorijski neto dobitak energije, sledeći važan korak bio je dokazati da se proces može ponoviti.BrajanEpelbi, naučni saradnik iz Centra za studije inercijske fuzije na Imperijal koledžu u Londonu, rekao je da sposobnost repliciranja pokazuje da je proces silan i da se može postići čak i kada su uslovi poput lasera ili goriva različiti.

Svaki eksperiment, takođe, nudi priliku za detaljno proučavanje fizike paljenja, rekao je Epelbi za CNN: Ovo pruža vredne informacije istraživačima u rešavanju sledećeg izazova koji treba prevladati: kako maksimalizovati energiju koja se može dobiti”.Za razliku od nuklearne fisije – procesa koji se danas koristi u svetskim nuklearnim postrojenjima, a ona nastaje cepanjem atoma – nuklearna fuzija ne ostavlja dugotrajan radioaktivni otpad. Kako se klimatska kriza ubrzava, a hitnost odbacivanja fosilnih goriva koja zagrevaju planetu raste, mogućnost stvaranja obilnog izvora sigurne i čiste energije je primamljiva.

Nuklearna fuzija, reakcija koja pokreće Sunce i druge zvezde, uključuje spajanje dva ili više atoma u jedan gušći, i to u procesu koji oslobađa ogromne količine energije. Postoje različiti načini stvaranja fuzione energije, ali na NIF-u naučnici ispaljuju niz od gotovo 200 laserskih snopova na kuglicu vodonikovog goriva unutar dijamantske kapsule veličine zrna papra, koja je smeštrna u zlatnom cilindru. Laseri zagrevaju spoljnu stranu cilindra, stvarajući niz vrlo brzih eksplozija i generišući velike količine energije kroz toplotu.

Energija proizvedena u decembru 2022. bila je mala – utrošeno je oko dva megadžula za pokretanje reakcije koja je oslobodila ukupno 3,15 megadžula, dovoljno da provri voda u oko 10 čajnika. Ali to je bilo dovoljno da se izvede uspešno paljenje i da se dokaže da laserska fuzija može stvoriti energiju.Nakon toga su istraživači to učinili još nekoliko puta: 30. jula NIFlaser poslao je nešto više od dva megadžula do cilja, što je rezultiralo sa 3,88 megadžula energije – i to je bio najveći do sada ostvareni prinos. Dva sledeća eksperimenta u oktobru su, takođe, donela neto dobitak.

„Ovi rezultati pokazali su sposobnost NIF-a da dosledno proizvodi fuzionu energiju u iznosu od više megadžula”, piše u izveštaju. Još je jako dug put do nuklearne fuzije potrebne za napajanje električnih mreža i grejanja. Fokus je sada na nadogradnji postignutog napretka.

Na klimatskom summitu COP28 u Dubaiju, američki izaslanik za klimu Džon Keri pokrenuo je međunarodni angažman koji uključuje više od 30 zemalja s ciljem podsticanja nuklearne fuzije da bi se pomoglo u rešavanju klimatske krize. „Fuzija može da revolucioniše naš svet i osigura obilje čiste energije bez štetnih emisija tradicionalnih izvora energije”, izjavio je on.U decembru je Ministarstvo energetike SAD najavilo ulaganje od 42 miliona dolara u program koji okuplja više institucija, uključujući LLNL, da se uspostave centri usmereni u razvoj fuzije. Iskorišćavanje energije fuzije jedan je od najvećih naučnih i tehnoloških izazova 21. stoleća. Sada imamo dokaze ne samo da je moguća nego i verovatno da fuzijska energija može biti stvarnost”, izjavila je američka minisrarka energetike Dženifer Granholm.

(Ilustraciuja Profimedia)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar