MEĐU IZMEĐU

VEŠTAČKA REŠILA TAJNU

355 pregleda
Ilustracija

Misteriju Rafaelovog remek-dela „Madona od ruže” (Madonna della Rosa), koja se nalazi u muzeju Prado u Madridu, možda je rešio algoritam veštačke inteligencije razvijen u Bredfordu, piše londonski „Gardijan”.Za sliku koja prikazuje Mariju, Josifa i bebu Isusa, sa Jovanom Krstiteljem kao detetom, smatralo se da je Rafaelovo delo sve dok se u 19. veku nisu pojavile sumnje da je u izradi slike učestvovao još neko.Posle početnog testiranja, kasnijom, detaljnijom proverom u kome je pregledan deo po deo slike, veštačka inteligencija je zaključila da je Josifovo lice jedini deo slike koje je nije delo Rafaelovih ruku, već nekog drugog umetnika, objavljeno je u časopisu Heritage Science.

„Koristili smo autentične Rafaelove slike da bi trenirali kompjuter da prepoznaje njegov stil do najsitnijeg detalja, od pokreta četkice, palete boja, senčenja i svakog drugog aspekta. Kompjuter vidi mnogo dublje nego ljudsko oko, sve do mikroskopskog nivoa”, istakao je profesor Hasan Ugail, direktor Centra za vizuelno računarstvo i inteligentne sisteme Univerziteta u Bredfordu.Algoritam je u potpunosti smislio profesor Ugail, koji kaže da veštačka inteligencija može da prepozna autentični Rafaelov rad sa 98 odsto preciznosti.

Istraživači su takođe testirali još jednu sliku o kojoj se raspravljalo, poznatu kao Hado Madona, koja je izložena u Hado Hausu u Aberdinširu, a za koju su istoričari prvobitno verovali da je Rafaelovo delo, da bi kasnije bila pripisana drugom umetniku, Inocenci da Imoli.Istoričar umetnosti Bendor Grovenor, tvrdio je 2016. godine da je to, ipak, Rafael, što je program veštačke inteligencije potvrdio.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar