MEĐU IZMEĐU

UKUS LETEĆIH TESTISA

177 pregleda
Ilustracija

Dok šetate afričkom prašumom u potrazi za šimpanzama, ne bi bilo čudno da vas oni uplaše, ali lokalni vodiči su uvek naoružani. Međutim, ubrzo postaje očigledno da su, zapravo,leteći testisi” veća opasnost. To su plodovi sa drveta Tabernaemontana i šimpanze ih obožavaju. Oni zasipaju šumsko tlo i lete sa drveća dok ih majmuni jedu i odbacuju koru.

„To se zove drvo testisa”, kaže vodič Aleks. I to nije samo zato što predstavljaju dve okrugle lopte na kraju štapa, već i zato što ih šimpanze jedu iz zdravstvenih razloga. Kada su zamišljali da će videti šimpanze u divljini, naučnici nisu zamišljali da će to biti tako jednostavno kao hodanje kroz prašumu. Šimpanze žive u divljini – u nacionalnom parku Kibale od 795 kvadratnih kilometara na zapadu Ugande.

Maločas pomenuti vodič Aleks i drugi su tu svakog dana da ih ljudima. Kibale ima 1.500 od 5.000 šimpanzi, turizam je veliki posao, a neverovatna divljina je glavna atrakcija. Pre pandemije gotovo milion i po ljudi je posećivalo ovu zemlju godišnje. Videti šimpanze u divljini je iskustvo koje posetiocu oduzima dah.

(Ilustracija EPA/Sander Koning)

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar