MEĐU IZMEĐU

VIDEO-POZIVI PAPAGAJA

154 pregleda
Shutterstock

 

Naučnici sa Univerziteta u Glazgovu sproveli su istraživanje koje je uključivalo papagaje, tablete i video-pozive. Evo šta su otkrili.Koautor dr Ilena Hirski-Daglas otkrila je da su video-pozivi mnogim ljudima pomogli prilikom pandemije korona virusom. Stoga je sa svojim kolegama došla na ideju da ispita da li isto može da pomogne i jednom od najzastupljenijih kućnih ljubimaca na svetu – papagaju, kada se oseća usamljeno u kući.

U eskeperiment su bili uključeni članovi Parrot Kindergarten onlajn edukativnog programa za papagaje kućne ljubimce i njihove vlasnike. Osammaest ptica je prvo naučilo da pritisne zvono, da bi potom bile obučene da dodirnu fotografiju druge ptice na ekranu tablet uređaja uz pomoć svog vlasnika. Vremenom je obavljeno 147 namernih poziva, dok su vlasnici paralelno vodili detaljne beleške o ponašanju svojih ljubimaca, koji su imali slobodu da pozovu bilo kog pernatog prijatelja i redovno ih snimali.

Potom su načunici pregledali sve snimke i detaljno proučili beleške i došli do zaključka da su papagaji shvatali da su uključeni u proces društvene interakcije, ali i da se to odražavalo dalje na njihovo ponašenje. Naime, neke ptice su vremenom postale veoma popularne i bile su češći izbor prilikom poziva. „Bila sam prilično iznenađena rasponom različitih ponašanja”, rekla je Hirski-Daglas. „Jedni su pevali, igrali i trčali, dok su drugi želeli da pokažu drugoj ptici svoje igračke.“

Konačan zaključak na osnovu 1.000 sati snimaka jeste da su video-pozivi imali koristi za ptice, što je donekle bilo i očekivano. Pre svega jer se zna da papagaji u divljini žive uglavnom u velikim jatima, a da izolacija i dosada u kućnim uslovima mogu da im prouzrokuju psihološke probleme. Naučnici su sugerisali da video-pozivi mogu da nadomeste neke od društvenih prednosti života u jatu.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar