MEĐU IZMEĐU

UNIVERZALNI PUNJAČ

188 pregleda

Da li ste umorni od biranja punjača za svaki gedžet koji imate? Ruski naučnici razvili su novi koncept univerzalnog bežičnog punjenja nekoliko uređaja. Reč je o konceptu pametnog stola koji se u budućnosti može koristiti za punjenje električnih automobila.

U početku je ovo bila ideja koncepta pametnog stola. Stavila sam na sto nekoliko mobilnih uređaja istovremeno i punila ih. Razmišljali smo da sve bude na jednoj frekvenciji, ali smo zatim shvatili da postoje različiti standardi i počeli smo da proučavamo upotrebu metamaterijala za formiranje više frekvencija. I pronašli smo rešenje, kaže za Sputnjik viši istraživač Fizičko-tehničkog fakulteta na ITMO Polina Kapitanova.

Veliki tehnološki giganti takođe rade na bežičnim sistemima koji mogu istovremeno da pune više uređaja. Ali za razliku od njih, naučnici ITMO su primenili novo rešenje: upotreba metamaterijala u sastavu predajnika sistema.„Glavna novina je što smo predložili da se koristi metamaterijalni rezonator, a ne samo jednostavna spiralna zavojnica, koju koriste mnogi standardni sistemi kao predajnik, ističe Kapitanova, jedan od autora rada nedavno objavljenog u Applied Physics Letters.

Novi koncept ima brojne prednosti, recimo, metamaterijalni rezonator pruža nekoliko frekvencija odjednom sa raspodelom magnetnog polja, na kojima se može prenositi energija. To omogućava da se puni nekoliko uređaja odjednom, kao što je mobilni telefon, tablet, pametni sat, slušalice. Uz to, uređaji mogu biti različitih proizvođača.Predloženi koncept se može koristiti u medicini i za punjenje električnih vozila.

„Jedinstvenost naše tehnologije je u tome što možemo puniti više uređaja na različitim frekvencijama. Cilj našeg rada je da pređemo na univerzalni punjač koji se može prilagoditi različitim frekvencijama koje ispunjavaju različite standarde”, objašnjava za „Sputnjik” drugi autor rada, mlađi istraživač Fizičko-tehničkog fakulteta na ITMO Mindžao Song. 

Naučnik ističe da je dizajn prilično jednostavan i sastoji se od paralelnih metalnih provodnika koji su povezani kondenzatorom i koji su, između ostalog, jeftini.Trenutno je razvoj u fazi koncepta, ali naredne godine naučnici planiraju da naprave prototip. Za sada govorimo o pametnom stolu dimenzija 1 m h 80 santimetara, da bi se pokrila površina radnog stola ili standardnog stola u restoranu.

Naučnici takođe razmišljaju o punjaču u vidu tepiha koji je sličan prostirci za jogu, a rade na tome i da novi uređaj omogući prenošenje više energije i punjenje većeg broja gedžeta, i da sve to bude bezbedno.Prema rečima Poline Kapitanove, naučnici su takođe uspeli da pronađu „elegantno rešenje za suzbijanje električnog polja što će osigurati visok nivo bezbednosti tokom upotrebe univerzalnog punjača.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar