ПАНДОРИНА КУТИЈА

УЗ ЕКРАН СЕ БРЖЕ СТАРИ

Pexels

Pexels

Претерано коришћење дигиталних уређаја има још једну штетну последицу која се никоме неће свидети.

Амерички наученици су у новом истраживању открили да плава светлост из дигиталних екрана узрокује старење ћелија. Претерано гледање у екран рачунара, мобилног телефона и других дигиталних уређаја повезано је с гојазношћу и психичким тегобама. Сада је нова студија идентификовала нову невољу. Огледи на винским мушицама сугеришу да би наше основне ћелијске функције могле бити под утицајем плаве светлости коју емитују екрани дигиталних уређаја. Резултати су објављени у научном часопису Frontiers in Aging.

Претерано излагање плавом светлу екрана дигиталних уређаја, као што су телевизори, преносни рачунари и мобилни телефони, може имати штетне учинке на широк распон ћелија у нашем телу, од коже и масног ткива до сензорних неурона. Први смо који смо показали да се износи специфичних метаболита – хемикалија које су неопходне за исправно функционисање ћелија – мењају код винских мушица изложених плавом светлу, рекла је др Јадвига Гибултович, професорка на Одсеку за интегративну биологију на Државном универзитету Орегон (САД) и виши аутор наведене студије. Наша студија указује да би избегавање претераног излагања плавом светлу могло бити добра стратегија против старења.”

„Да бисмо разумели зашто је високоенергетско плаво светло одговорно за убрзавање старења винских мушица, упоредили смо износе метаболита у мушицама које су две седмице биле изложене плавом светлу с онима које су држане у потпуном мраку”.

Стратегија против старења

Истраживачи с Државног универзитета Орегон претходно су показали да винске мушице изложене светлу укључују гене за заштиту од стреса, а да су оне које су држане у сталном мраку живеле дуже.Да бисмо разумели зашто је високоенергетско плаво светло одговорно за убрзавање старења винских мушица, упоредили смо износе метаболита у мушицама које су две седмице биле изложене плавом светлу с онима које су држане у потпуном мраку”, објаснила је Јадвига Гибултович.

(Pixabay)

Изложеност плавој светлости узроковала је значајне разлике у количинама метаболита које су истраживачи измерили у ћелијама глава мушица. Kонкретно, открили су да су износи метаболита сукцината повећани, а да су количине глутамата снижене.

Умањен рад ћелија

„Сукцинат је битан за производњу горива за функционирање и раст сваке ћелије. Још једно забрињавајуће откриће било је да су молекули одговорни за комуникацију неурона, попут глутамата, на нижем нивоу након излагања плавој свјетлости”, нагласила је поменута научница.

„LED диоде су постале главна расвета У екранима као што су мобилни телефони, стони рачунари и телевизори, а и амбијентална расвета, тако да су људи у напредним друштвима изложени плавој светлости током већине својих сати будности. Сигналне хемикалије у ћелијама мува и људи су исте, тако да постоји потенцијал за негативне учинке плаве светлости на људе.

Промене које су истраживачи забележили упућују на то да ћелије раде испод оптималног нивоа, што може узроковати њихову прерану смрт, а додатно објашњавају њихова пређашња открића да плаво светло убрзава старење.LED диоде су постале главна расвета у екранима као што су мобилни телефони, стони рачунари и телевизори, а и амбијентална расвета, тако да су људи у напредним друштвима изложени плавој светлости током већине својих сати будности. Сигналне хемикалије у ћелијама мува и људи су исте, тако да постоји потенцијал за негативне учинке плаве светлости на људе”, додаје Јадвига Гибултович.

Истраживања на људима

У будућим истраживањима она се нада проучавању учинка непосредно на људске ћелије.Kористили смо прилично јако плаво светло на мувама, а људи су изложени мање интензивном светлу, тако да би оштећење ћелија могло бити мање драматично. Резултати ове студије сугериришу да су будућа истраживања која укључују људске ћелије потребна како би се утврдило у којој ће мери оне показати сличне промене у метаболитима укљученим у производњу енергије као одговор на претерано излагање плавом светлу, закључила је дотична научница из Орегона.

(Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар