MEĐU IZMEĐU

VANZEMALJCI NA ENKELADU?

656 pregleda

Nešto je pobudilo zanimanje naučnika: Da li su u našem planetarnom susedstvu pronađeni mogući tragovi vanzemaljskog života?

Podaci koje je prikupila svemirska sonda Kasini-Hajgens ukazuju na to da bi se na Enceladu mogli nalaziti mikroorganizmi slični onima na Zemlji. Naučnici su se u potrazi za vanzemaljskim životom, malo-pomalo, sve više udaljili od Zemlje. I dok različite istraživačke misije tragaju za životom na Mesecu i Marsu, uzbudljive informacije dolaze sa Saturna. Tačnije, s njegovog meseca Enkelada.

Ledena kora koja obavija Enkelad već dugo intrigira astronome, a podaci koje je prikupila sonda Kasini-Hajgensukazuju na to da se ispod tog leda skriva nešto veoma vredno – okean koji bi potencijalno mogao skrivati život.Prema studiji tima sa Univerziteta Arizona i pariskog Univerziteta PSL, objavljenoj u časopisu Nature,sonda je zabeležila oblake gasa metana koji se izdižu sa Enkeladove površine, a što bi moglo sugerisati da se u okeanima ispod leda nalaze mikroorganizmi nalik onima na Zemlji.

Želeli smo znati – mogu li mikrobi koji nalikuju na one na Zemlji, koji jedu dvovodonik i proizvode metan objasniti iznenađujuće velike količine metana koje je sonda otkrila?, istakao je rukovodilac studije i profesor na Univerzitetu Arizona Ridžis Ferijer.No činjenica da su otkrili zanimljive podatke koji bi mogli ukazivati na postojanje neke vrste života na udaljenom mesecu ne znači i da je vanzemaljski život – otkriven.Potraga za takvim mikrobima, koji se još nazivaju metanogeni, na dnu Enkeladovog okeana, zahtevala bi izuzetno opasne misije dubokog ronjenja, kakve ne možemo zamisliti u sledećih nekoliko decenija, objasnio je pomenuti naučnik.


Enkelad ()

Dok se ne usavrši tehnologija koja bi to omogućila, naučnici koriste matematiku i računarske simulacije da bi li saznali mogu li metanogeni biti odgovorni za podatke koje je sonda prikupila. Zaključili su da mogu.Naime, na Zemlji je hidrotermalna aktivnost uzrokovana hladnom morskom vodom što se spušta na dno okeana povezana s povećanim udelom metana u vodi, zbog aktivnosti mikroorganizama koji tu toplotu koriste kao energiju i pretvaraju ugljen-dioksid u metan. Podaci pokazuju da bi se sličan proces mogao odvijati i na Enkeladu i da bi merenja mogli zabeležiti prisustvo metanogena na dnu njegovog okeana.

Naučnici ističu da bez nekog biološkog izvora stvaranja metana količine tog gasa koje je sonda zabeležila ne bi trebalo da postoje. No oprezno dodaju da je prerano za bilo kakve konkretne zaključke.Očito je da ne zaključujemo da postoji život u Enkeladovom okeanu. Više smo želeli da razumemo koliko je verovatno da se mikroorganizmi, poput onih kakve nalazimo na Zemlji, tamo mogli pronaći. Sudeći po podacima, veoma verovatno, zaključio je Ferijer i dodao dane mogu odbaciti ideju o životu, a za to bi trebali više podataka s budućih misija”.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar