?> ВЕЖБЕ С ВИДЕО-ЋАСКАЊЕМ | Galaksija Nova
ДИГИТАЛНИ ДОМОРОЦИ

ВЕЖБЕ С ВИДЕО-ЋАСКАЊЕМ

Илустрација

Претходна година је по много чему била потпуно другачија од онога на шта смо навикли. Натерала нас је да прихватамо нове рутине и нађемо алтернативу за омиљене активности. Једна од ствари које су се драстично измениле био је фитнес. Затварањем теретана током 2020 почели смо да вежбамо код куће, али хоће ли ова форма вежбања бити актуелна и током текуће године? Откривамо вам пет највећих трендова у фитнесу који су пред нама.

Тренинг као спој духа и тела

Због вишеструких бенефита које пружају тренд комбинације менталних и физичких тренинга задржаће се и ове године. Јога, пилатес, вежбе дисања, медитација и „мајндфулнес метод постају пракса све већег броја љубитеља физичких активности, јер не захтевају велики број реквизита, нити посебно уређен простор. Истовремено, представљају добру припрему за изазове пред нама, или одличан начин да се на крају дана ослободимо стреса и негативних емоција.

Носива технологија

Највећа промена, како кажу стручњаци из ове области, биће све чешће коришћење носиве технологије у вежбању. Одавно су престали да нас задовољавају геџети који прате само број пређених корака и потрошњу калорија, па рекреативни спортисти траже уређаје који ће, у реалном времену, моћи да прате своје активности. Паметни сат компаније Realmе, поред модерног изгледа и екрана осетљивог на додир, нуди мноштво функција, попут аутоматског мерења пулса, праћења сна, педометра или подсетника да пијете воду.

Активности током којих ће пратити вас и ваше циљеве могу обухватити трчање, шетњу, бициклизам, аеробик, тренинг снаге, фудбал, кошарку, пингпонг, бадминтон или јогу. Уколико радије бирате мање уређаје, ту је и Realme паметна наруквица, која на паметном екрану са могућношћу персонализације прати девет различитих спортских активности. Оба уређаја су водоотпорна, па их без проблема можете носити и по киши.

Виртуелни тренинзи

Велики број фитнес инструктора широм света је током прошле године прешaо из теретана у виртуелни свет, држећи тренинге путем видео-четова. Kако се предвиђа да ће повратак у потпуну нормалност трајати још неко време, очекује се да се тренд online вежбања настави и ове године. Да, сигурно ће бити и оних који ће се вратити у фитнес центре, али мобилне апликације, on-demand и виртуелни персонални тренинзи наставиће да се практикују. Према речима стручњака, ово су апликације и платформе на које треба обратити пажњу:

LES MILLS on-demand тренинзи;

Aпликација SWEAT коју је развила фитнес инструкторка Kаjла Итсинес;

Start-up компанија Mirror и фитнес хардверска решења која развијају

Стримовани или он-деманд тренинзи на платформи Peloton.

Активности на отвореном

Теретане на отвореном, трчање, планинарење и шетње могу бити одлична замена за одлазак у фитнес центре, а и за вежбање код куће. Тренинг у природи, на свежем ваздуху, поред бенефита за самог вежбача (присуство витамина D захваљујући боравку на сунцу, повећање нивоа кортизола који позитивно утиче на здравље срца…) има утицаја и на одрживост, јер се код овог вида вежбања, између осталог, не користи струја.

Овакви тренинзи не коштају готово ништа и не подразумевају обавезне реквизите, па ће вам довољни бити опрема, квалитетан пар обуће и флашица са водом. За додатну мотивацију, не заборавите на добру плаy листу и изаберите Realme Buds Air Nep wireless слушалице, без каблова, са аутоматским повезивањем и контролама на додир, или, за љубитеље винтаге стила, неки од два класичнија модела Realme слушалица.

Персонални тренинзи

Персонални тренинзи, било у online или у offline свету остаће огроман тренд у фитнес индустрији, док ће постојати и изражена потражња за занимањем персоналних инструктора. Од њих ће се очекивати да се с лакоћом прилагођавају новим формама вежбања и креирају нове концепте, у складу са тренутним околностима.

(Извор PC press)

О аутору

Stanko

Оставите коментар