NEBESKI UPRETNIK

VINČANSKI KALENDAR

30.794 pregleda
Star 8.000 godina

 

Zbunjuje saznanje da se u centru Srpskog vinčanskog sunčevog kalendara nalazi urezan dijagram energija Sunca koje u toku jedne kalendarske godine stižu do Zemlje. Postavlja se pitanje: Kako su znali da na Mitrovdan počinje zima? Da li su poznavali prirodnu elektromagnetsku silu koja jedina daje odgovor na ovo pitanje?

Mr Milan Stevančević

U 19. veku Ričard Karington otkrio je da sinodički rotacioni period površina na ekvatoru Sunca iznosi 27 dana. Sinodički rotacioni period je vreme potrebno da neka aktivna magnetna struktura na Sunčevoj površini učini jednu rotaciju gledano sa Zemlje, odnosno da se ponovo vrati na istu poziciju sa koje je krenula.

Dugo se verovalo da je vreme jedne sinodičke rotacije konstanta. Zbog toga pitanje promene sinodičke rotacije Sunca nije bilo predmet razmatranja u naučnim krugovima. Međutim, posle pronalaska Vinčanskog sunčevog kalendara javila se sumnja u stalnost brzine rotacije Sunca. Vinčanski sunčev kalendar nastao je pre više od 7525 godina.

Kalendar imaju samo
narodi koji su nekad
dostigli određeni stepen
civilizacijskog razvoja.

Izrađen je u obliku kružnog tanjira od keramike i nađen je na lokalitetu Vinče. Nosi dva simbola srpskog naroda, pa ga spravom možemo nazvati Srpski vinčanski sunčev kalendar. Kalendar imaju samo narodi koji su nekad dostigli određeni stepen civilizacijskog razvoja, a početak datiranja pokazuje godinu tog razvoja. Srbi su taj civilizacijski razvoj dostigli pre 7525 godina.

Na vrhu tanjira nalazi se vinčanski simbol za vreme koji su Srbi koristili za datiranje važnih događaja. To je simbol koji je postao linija vodilja identiteta srpskog naroda kroz vreme i istoriju.

Datiranje Dušanovog zakonika u staroj srpskoj prestonici Skoplju u leto 6857. sa srpskim simbolom za vreme (Po katoličkom kalendaru pape Grgura Trinaestog, 1349. godine koji u to vreme nije ni postojao).

Snimak Srpskog vinčanskog sunčevog kalendara.

(Izvor: Agencije, foto Trebinjelajv 24. 03. 2015)

 

Drugi simbol na Vinčanskom sunčevom kalendaru u obliku je dva koncentrična perforirana kruga. Oni su simbol Sunca kod srpskog naroda i nalaze se u mnogim starim rukopisnim knjigama i artefaktima. Da su perforirani koncentrični krugovi simbol srpskog naroda, može se videti na pečatu administracije srpske države i kraljevske kancelarije kralja Stroimira u leto 6338-6343. (po katoličkom kalendaru pape Grgura Trinaestog od 830-835. godine).

Pečat srpskog kralja Stroimira napravljen je od čistog zlata i
izgraviran ćirilicom

Ćirilica pre Ćirila

Zlatni pečat je materijalni dokaz da je ćirilica zvanično pismo srpskih država i srpskog naroda i da je nastala pre Ćirila, koji je rođen 828. godine. U vreme kada je pečat izgraviran, Ćirilo je imao dve a Metodije deset godina. Pečat je dokaz da je Srbija bila država sa administracijom i kraljevskom kancelarijom s pečatom od zlata i pre dinastije Nemanjića. Nalazio se u jednoj nemačkoj privatnoj kolekciji. Tokom svih ovih vekova bio je skrivan od srpskog naroda. Zašto? Odgovor je jednostavan.

Mnogim novonastalim nacijama i državama nije odgovaralo što su ponikle na teritoriji nekadašnje Srbije, odnosno na teritoriji na kojoj su milenijumima živeli Srbi. Novonastale nacije u traženju i izmišljanju vlastitog identiteta prisvajali su srpsku teritoriju, srpski jezik i istoriju srpskog naroda.

Da bi to uradili, morali su da sakriju istoriju srpskog naroda i postojanje srpskih država pre Nemanjića. U tome su im pomogli vizantolozi. Negiranje svega što je srpsko osnova je postojanja vizantologa, istoričara izmišljenog carstva.

Srpski vinčanski sunčev
kalendar je, verovatno,
prvi u svetu pokrenuo pitanje
promene brzine sinodičke
rotacije Sunca.

Međutim, Srpski vinčanski sunčev kalendar i zlatni pečat srpskog kralja Stroimira, sa prestonicom u Raškoj, materijalni su dokaz milenijumskog postojanja srpskog naroda na ovim prostorima. S pojavom Srpskog vinčanskog sunčevog kalendara rasprava evropskih država gde se nalazi kolevka evropske civilizacije je završena. Sada se pravom može reći da je Vinča kolevka evropske civilizcije i da ima veliku istorijsku i naučnu vrednost.

Srpski vinčanski sunčev kalendar je, verovatno, prvi u svetu pokrenuo pitanje promene brzine sinodičke rotacije Sunca. Na osnovu dosadašnjih merenja Sunce u toku jedne kalendarske godine napravi 13 punih sinodičkih rotacija i do kraja kalendarske dodajemo 13,5 zemaljskih dana. Međutim, po Srpskom vinčanskom sunčevom kalendaru Sunce u toku jedne kalendarske godine napravi 13 punih rotacija i do kraja kalendarske godine Srbi su pre 8.000 godina dodavali 15 zemaljskih dana!

Ovo saznanje od izuzetnog je značaja za nauku, jer ukazuje da se u periodu od 8.000 godina vreme rotacije Sunca ubrzalo za 1,5 zemaljskih dana. Bez obzira da li je praistorijski Srpski vinčanski sunčev kalendar tačan ili ne, on je prvi pokrenuo pitanje promene brzine sinodičke rotacije Sunca. Postoje naučni osnovi da je brzina sinodičke rotacije Sunca promenljiva veličina i da je Sunce nekada sporije rotiralo nego danas. Poznato je da Sunce zrači materiju i energiju. To znači da Sunce zračenjem gubi masu pa je logično da usled gubitka mase povećava brzinu rotacije.

Ako pretpostavimo da su podaci iz Srpskog vinčanskog sunčevog kalendra tačni, onda se može izračunati da se vreme rotacije Sunca u periodu od 8.000 godina ubrzalo za 1,5 zemaljskih dana. Pod pretpostavkom da se gubitak mase Sunca vrši linearno, Sunce će kroz 72.000 godina imati 13 rotacija u toku jedne kalendarske godine. Kako promena brzine sinodičke rotacije Sunca utiče na vremenske promene, to znači da zbog ovih razloga promenu klime na našim prostorima možemo očekivati posle 72.000 godina.

Brzina kretanja Sunčevog sistema oko centra galaksije je 250 kilometara u sekundi, a brzina revolucije Zemlje oko Sunca je 30 kilometara u sekundi. Zemlja se oko Sunca kreće se u obliku zavojnice, čiji je poluprečnik  r = mvsinӨ/qB. Put koji pređe Zemlja u toku jedne kalendarske godine u odnosu na centar galaksije je d = 2πrmvcosӨ/qB, gde je B vektor magnetske indukcije, a q električno opterećenje; Ө ugao između vektora brzine v i vektora magnetske indukcije B.

Prikaz kretanja Zemlje oko Sunca

I tako ceo Sunčev sistem putuje u beznađe.

Previše slučajnsti

Podizanjem naučnih satelita i analizom dobijenih rezultata naučnih istraživanja dobija se utisak da mi tek sada otkrivamo ono što su naši preci znali. Najbolji primer je saznanje da se na Preobraženje  „preobražava i gora i voda”. Ova izreka  predstavlja deo naučnog i istorijskog nasleđa Srba.

Najnovija hemijska istraživanja kiše Beogradske škole meteorologije pokazala su da su one od Đurđevdana do Preobraženja kisele, a od Preobraženja alkalne. Da bi se došlo do saznanja da se kiša preobražava, potrebni su precizni hemijski instrumenti, odnosno napredna civilizacija.

Suncu je potrebno 220 miliona godina da obiđe jedan galaktički krug; od nastanka do danas načinilo ih je 20. Na osnovu predanja, Srbi su u prošlosti imali naprednu civilizaciju. Međutim, zbunjuje saznanje da se u centru Srpskog vinčanskog sunčevog kalendara nalazi urezan dijagram energija Sunca koje u toku jedne kalendarske godine stižu do Zemlje.

Postavlja se pitanje: Kako su znali da na Mitrovdan počinje zima? Da li su poznavali prirodnu elektromagnetsku silu koja jedina daje odgovor na ovo pitanje?

 

Prikaz dijagrama energija u
toku jedne kalendarske godine

Po Srpskom kalendaru Svetog Save, u toku jedne kalendarske godine postoje samo dva godišnja doba –  leto i zima. Leto počinje krajem marta i početkom aprila, a zima na Mitrovdan, početkom novembra. Najnovija satelitska elektromagnetna merenja energija koje dolaze sa Sunca na severnu i južnu hemisferu dokazuju da u toku jedne kalendarske godine postoje samo dva godišnja doba.

Dijagram izmerenih elektromagnetnih energija

Kovani novac svih srpskih država nosio je simbol Sunca.

Na Srpskom vinčanskom kalendaru nalazi se mnogo slučajnosti da bi to bila slučajnost.

 

O autoru

Stanko Stojiljković

21 komentara

 • Vinca civilizacija je postojala 7000 godina pre dolaska S r ba na Balkan , mi smo nasledili teritoriju i sve na njoj ali ne pripadamo toj civilzaciji. Prisvajajuci je kao srpsku Vincu civilizaciju cinimo isto sto i Albanci cine sa nasim kulturnim naslestvom na Kosovu – prisvajamo ono sto nismo stvorili.

  • To sto ste rekli nije tacno, stanovnistvo danasnje Vince ima isti DNK kao i Vincanci. Dokazano. Niste upuceni, fali vam znanja

  • Genetske analize potpuno negiraju vasu teoriju gdjo Smilja, „Srpski“ gen je poceo sa sirenjem iz regije danasnje Srbije

  • Druze nauku vise ne mozemo posmatrati na osnovu parametara koji su postavljeni pre vise stotina godina , u suprotnom ne bi imali struje i dalje bi palili svece …Prosto danas postoje ozbiljni dokazi da ono sto su nas ucili o istoriji je najobicnija krivotvorina ! Danas hvala bogu istorija se gleda kroz vise paralelnih disciplina i ni jedna ne ide u korist ovome sto ti pricas , bar kada je ime Srbin i njegovo poreklo u pitanju !

  • Da postojala je 7000 godina pre. A ja se pored ovoga što ste rekli pitam da li srbi žive na ovoj teritoriji ili neki drugi narod. Ko je koga na kraju asimilirao. Možda su narodi koji su već ovde bili prihvatili slovenske običaje jer su im se učinili boljim. Da to što su se ovde poštovali slovenksi bogovi ne mora da znači da su Sloveni većina.

 • Nisu oni imali Mitrov dan. Oni su postavilo datume na koje su neki nakon
  7.000 godina počeli da kaleme svoja imena.

 • Gospođa Smilja je zaboravila samo jednu sitnicu. Gde su dokazi da smo se mi Srbi doselili, kada je to bilo i odakle ? Dokazano je da su priče o doseljavanju izmišljotina Katoličke crkve. A zašto G-đo Smiljka, današnji srbi, nebi mogli biti naslednici Vinčanske kultura ? Ako nismo mi naslednici, ko je ?

  • Nebitno je ko se kad doseljavao, odseljavao, proterivan ovamo ili onamo. Osvajao ovo ili ono. Ono što je bitno je da je ta TADAŠNJOST bili CIVILIZACIJA. I zastrašujuće je to što nema naslednika jer posle njenog uništenja od strane KULTURE TERORA, početka ubijanja čoveka od strane čoveka, nikad se nije ponovo stvorila CIVILIZACIJA. Ali je postojala. I moguća je. Ali gde god postoji ubijanje čoveka od strane čoveka nemoguća je civilizacija. Može da se uzdigne demokratizam do nivoa velikog stepena sveukupne demokratije, ali to je daleko, jako daleko od CIVILIZACIJE.

  • Ha ha ha pa ko???
   Ja sam čit’o da su to slovenci, mislim tako oni kažu …
   Sad da li su slovenci ‘nastali’ od srba ili obratno???
   Šta je pre kokoška ili jaje?????
   Ha Ha Ha Ha Ha čista zajebancija . . .

 • U tekstu se navodi da Vinčanski kalendar datira od pre 7525 godina, što smo mi Srbi prihvatili kao našu „SRBSKU NOVU GODINU“, koju, usput rečeno, NEslavimo masovno a ni zvanično. U tekstu se isto tako primećuje , da se prirodne pojave označavaju prema crkvenom kalendaru. Zna se, kada je Vinčanski kalendar nastajao, nije postojala crkva ni njen kalendar. Crkva je mnogo hiljada godina mlađa, ona je svoj crkveni kalendar prilagodila ovim saznanjima. Zbog ozbiljnosti i naučnog opstanka Vinčanskog kalendara, veru i verovanja netreba uplitati. Privatno, nezvanično, može kako ko želi.

 • Neverovatno a opet tacno koliko je drustvo (DRZAVA )vremenom a iz bog vladara izmjenjala istoriju radi drzanja u pokornosti pamet i sposbnos slobodnih SELJAKA. Zbog toga je lakse imati dve istorije zvanicne i nezvanicne da bi mogli da od NARODA da prave (kao) nepismene i neobrazovane individue. Zalosno je sto ljudi koji nisu od struke vise se bave tim i slicnim pitanjima od onih koji su se spremali i skolovali za tako nesto. Hvala

 • Srpska istorija je sasvim drugačija pre nego što je prihvaćena germanistika od katolika i Vatikana koja nam i dan danas kroji istoriju koja se uopšte ne slaže sa istinom, sam Derotić je skoro naveo da je ovde potrebna neophodna revolucija u oslobađanju od germanskog i Vatikanskog sagledavanju istorije . Ako smo mi prihvatli civilizaciju Vinče koja je starija puno od Rimske Vizantijske onda znači da smo ipak stariji narod na ovim prostorima pre nego što je bila seoba slovena na ovim prostorima. Ipak tu se nešta ne uklapa, jer bi pre trebali da prihvatimo samo Vizantijsku kulturu nego nama nepoznatu koja pri dolsku Slovena nije više ni postojala. Tragovi brojanja godina ne bi se računala po Vinčanskom sagledavanju nego po Rimskom (Dokaz na Smederevskoj tvrđavi godina gradnje navedena po Vinčanskom kalendaru).

 • Ja mislim da su današnji srbi sigurno potomci vinčanske kulture (dijelom). Sigurno se tada nisu zvali srbi. A da li na ovim prostorima živi još naroda koji su možda potomci istih, koji su živjeli prije 8000 hiljada godina možda i duže. Da li je neko ispitivao dnk i drugih ljudi ili samo srba, ako nije treba istražiti našu povijest. Sigurno su neki elementi kao što se spominje simbol srpskog naroda, uzeti iz prošlosti i koriste je skupine ljudi, narodi, u ovom slučaju srbi, što je razumljivo. Ali to ne znači da smo svi prvo bili srbi ma koliko bi to neki željeli,nismo.
  Uzmimo simbol svastike, za šta nas on danas veže. Za smrt i ubijanje. izvorni simbol svastike imao je potpuno drugo značenje. Njemačka je preuzela taj simbol.
  Trebamo istraživati prošlost, posebno prahistorijsku, tu imamo veliku rupu, ustvari taj period i ne postoji po današnjoj nauci.
  Svojatanje nečega ničemu ne pomaže a posebno ne nauci.
  Da li je neko Vinču povezao sa Rtnjem, a da li je Visoko povezao sa Rtnjem. Piramida u Visokom je udaljena tačno 300 km od Rtnja koji je stariji desetine i stotine hiljada godina. Iako ove građevine ne postoje, tako nauka kaže.
  Najžalosnije je da narod kaže: ja u to ne vjerujem, recimo u piramide u Visokom. U šta ne vjerujete. U duhove, vanzemaljce, pa da nismo ih vidjeli pa imamo pravo da ne vjerujemo.
  Ali ovi objekti su tu, iskopane su male konture terena koje su urađene davno prije nas, vide se. Jeste li bili u tunelima. Nije ih zatrpala JNA. Zatrpani su prije hiljadu dvije godina.

  Poenta je kakav smo mi narod.

  MI NE VJERUJEMO U ONO ŠTO JE PRED NAMA.

  Ono što se vidi, što je opipljivo.
  Ali vjerujemo u trivijalne gluposti. Mržnja i nacionalizam je gorivo koje trošimo na čiji se račun neko bogati.
  A mi, ljudi, ne želimo da vjerujemo u istinu koja je pred nama. Pa nevjernici, molim Vas, otiđite obiđite, prevrnite kamen, pa recite da isti kamen koji ste držali u ruci ne postoji.
  U srcu balkana imamo najveće arheološko aktivno nalazište u svijetu. A mi ne vjerujemo.
  A zašto ne vjerujemo, jer od političkih tema i političara i onih koji ne žele da mijenjamo istoriju, ovakve teme uopšte se ne prikazuju na tvu, najvećem močniku za plasiranje informacija.
  Samo onim koji se interesuju za istinu, ostaje youtube, na žalost, gdje moramo filtrirati istinu.
  Zato probudimo se, izađimo iz kolotečine života, kuća posao, pidjama i svaki dan isto. Pogledajmo šta to neko tamo kopa, istražimo pa onda na kraju donesimo sud.
  Doći će i Rtanj na red. Ali ko će to dočekati da čuje zvanični stav prave nauke koje i zašto pravio ovakve građevine, kada i zašto. Ovakvim stavom JA NE VJERUJEM, neće ni naša djeca dočekati da ovo doznaju.
  …nemojmo svojatati prošlost onako kako nama odgovara, u ime nauke…

 • Mislim da ne znate gospodine, jer koćete da negirate evidentnost.
  Moj prijatelj iz Niša je boravio i Americi, gde se i razboleo, a u toj bolnici su mu, iz nepoznatih razloga uradili DNK test.
  Njegov gen ima starost 23.000 godina.
  Normalno, dbio je napismeno to što su pronašli.
  Svi potičemo od istog …

 • Ako kažete da je Vinčanski kalendar star oko 7000 hiljada gpdina onda on nije Vinčanski nego Lepenski. Molim vaša mišljenja?

  • Jednostavnom logikom – da, mogao bi biti Lepenski u smislu vremenske odrednice. Ali, kalendar je, po mojim saznanjima, pronadjen na nalazishtu u Vinchi, ne u Lepenskom viru.

Ostavite komentar