НЕБЕСКИ УПРЕТНИК

ВИНЧАНСКИ КАЛЕНДАР

Стар 8.000 година

Стар 8.000 година

 

Збуњује сазнање да се у центру Српског винчанског сунчевог календара налази урезан дијаграм енергија Сунца које у току једне календарске године стижу до Земље. Поставља се питање: Како су знали да на Митровдан почиње зима? Да ли су познавали природну електромагнетску силу која једина даје одговор на ово питање?

Мр Милан Стеванчевић

У 19. веку Ричард Карингтон открио је да синодички ротациони период површина на екватору Сунца износи 27 дана. Синодички ротациони период је време потребно да нека активна магнетна структура на Сунчевој површини учини једну ротацију гледано са Земље, односно да се поново врати на исту позицију са које је кренула.

Дуго се веровало да је време једне синодичке ротације константа. Због тога питање промене синодичке ротације Сунца није било предмет разматрања у научним круговима. Међутим, после проналаска Винчанског сунчевог календара јавила се сумња у сталност брзине ротације Сунца. Винчански сунчев календар настао је пре више од 7525 година.

Календар имају само
народи који су некад
достигли одређени степен
цивилизацијског развоја.

Израђен је у облику кружног тањира од керамике и нађен је на локалитету Винче. Носи два симбола српског народа, па га справом можемо назвати Српски винчански сунчев календар. Календар имају само народи који су некад достигли одређени степен цивилизацијског развоја, а почетак датирања показује годину тог развоја. Срби су тај цивилизацијски развој достигли пре 7525 година.

На врху тањира налази се винчански симбол за време који су Срби користили за датирање важних догађаја. То је симбол који је постао линија водиља идентитета српског народа кроз време и историју.

Датирање Душановог законика у старој српској престоници Скопљу у лето 6857. са српским симболом за време (По католичком календару папе Гргура Тринаестог, 1349. године који у то време није ни постојао).

Снимак Српског винчанског сунчевог календара.

(Извор: Агенције, фото Требињелајв 24. 03. 2015)

 

Други симбол на Винчанском сунчевом календару у облику је два концентрична перфорирана круга. Они су симбол Сунца код српског народа и налазе се у многим старим рукописним књигама и артефактима. Да су перфорирани концентрични кругови симбол српског народа, може се видети на печату администрације српске државе и краљевске канцеларије краља Строимира у лето 6338-6343. (по католичком календару папе Гргура Тринаестог од 830-835. године).

Печат српског краља Строимира направљен је од чистог злата и
изгравиран ћирилицом

Ћирилица пре Ћирила

Златни печат је материјални доказ да је ћирилица званично писмо српских држава и српског народа и да је настала пре Ћирила, који је рођен 828. године. У време када је печат изгравиран, Ћирило је имао две а Методије десет година. Печат je доказ да је Србија била држава са администрацијом и краљевском канцеларијом с печатом од злата и пре династије Немањића. Налазио се у једној немачкој приватној колекцији. Током свих ових векова био је скриван од српског народа. Зашто? Одговор је једноставан.

Многим новонасталим нацијама и државама није одговарало што су поникле на територији некадашње Србије, односно на територији на којој су миленијумима живели Срби. Новонастале нације у тражењу и измишљању властитог идентитета присвајали су српску територију, српски језик и историју српског народа.

Да би то урадили, морали су да сакрију историју српског народа и постојање српских држава пре Немањића. У томе су им помогли византолози. Негирање свега што је српско основа је постојања византолога, историчара измишљеног царства.

Српски винчански сунчев
календар је, вероватно,
први у свету покренуо питање
промене брзине синодичке
ротације Сунца.

Међутим, Српски винчански сунчев календар и златни печат српског краља Строимира, са престоницом у Рашкој, материјални су доказ миленијумског постојања српског народа на овим просторима. С појавом Српског винчанског сунчевог календара расправа европских држава где се налази колевка европске цивилизације је завршена. Сада се правом може рећи да је Винча колевка европске цивилизције и да има велику историјску и научну вредност.

Српски винчански сунчев календар је, вероватно, први у свету покренуо питање промене брзине синодичке ротације Сунца. На основу досадашњих мерења Сунце у току једне календарске године направи 13 пуних синодичких ротација и до краја календарске додајемо 13,5 земаљских дана. Међутим, по Српском винчанском сунчевом календару Сунце у току једне календарске године направи 13 пуних ротација и до краја календарске године Срби су пре 8.000 година додавали 15 земаљских дана!

Ово сазнање од изузетног је значаја за науку, јер указује да се у периоду од 8.000 година време ротације Сунца убрзало за 1,5 земаљских дана. Без обзира да ли је праисторијски Српски винчански сунчев календар тачан или не, он је први покренуо питање промене брзине синодичке ротације Сунца. Постоје научни основи да је брзина синодичке ротације Сунца променљива величина и да је Сунце некада спорије ротирало него данас. Познато је да Сунце зрачи материју и енергију. То значи да Сунце зрачењем губи масу па је логично да услед губитка масе повећава брзину ротације.

Ако претпоставимо да су подаци из Српског винчанског сунчевог календра тачни, онда се може израчунати да се време ротације Сунца у периоду од 8.000 година убрзало за 1,5 земаљских дана. Под претпоставком да се губитак масе Сунца врши линеарно, Сунце ће кроз 72.000 година имати 13 ротација у току једне календарске године. Како промена брзине синодичке ротације Сунца утиче на временске промене, то значи да због ових разлога промену климе на нашим просторима можемо очекивати после 72.000 година.

Брзина кретања Сунчевог система око центра галаксије је 250 километара у секунди, а брзина револуције Земље око Сунца је 30 километара у секунди. Земља се око Сунца креће се у облику завојнице, чији је полупречник  r = mvsinӨ/qB. Пут који пређе Земља у току једне календарске године у односу на центар галаксије је d = 2πrmvcosӨ/qB, где је B вектор магнетске индукције, a q електрично оптерећење; Ө угао између вектора брзине v и вектора магнетске индукције B.

Приказ кретања Земље око Сунца

И тако цео Сунчев систем путује у безнађе.

Превише случајнсти

Подизањем научних сателита и анализом добијених резултата научних истраживања добија се утисак да ми тек сада откривамо оно што су наши преци знали. Најбољи пример је сазнање да се на Преображење  „преображава и гора и вода”. Ова изрека  представља део научног и историјског наслеђа Срба.

Најновија хемијска истраживања кише Београдске школе метеорологије показала су да су оне од Ђурђевдана до Преображења киселе, а од Преображења алкалне. Да би се дошло до сазнања да се киша преображава, потребни су прецизни хемијски инструменти, односно напредна цивилизација.

Сунцу је потребно 220 милиона година да обиђе један галактички круг; од настанка до данас начинило их је 20. На основу предања, Срби су у прошлости имали напредну цивилизацију. Међутим, збуњује сазнање да се у центру Српског винчанског сунчевог календара налази урезан дијаграм енергија Сунца које у току једне календарске године стижу до Земље.

Поставља се питање: Како су знали да на Митровдан почиње зима? Да ли су познавали природну електромагнетску силу која једина даје одговор на ово питање?

 

Приказ дијаграма енергија у
току једне календарске године

По Српском календару Светог Саве, у току једне календарске године постоје само два годишња доба –  лето и зима. Лето почиње крајем марта и почетком априла, а зима на Митровдан, почетком новембра. Најновија сателитска електромагнетна мерења енергија које долазе са Сунца на северну и јужну хемисферу доказују да у току једне календарске године постоје само два годишња доба.

Дијаграм измерених електромагнетних енергија

Ковани новац свих српских држава носио је симбол Сунца.

На Српском винчанском календару налази се много случајности да би то била случајност.

 

О аутору

Станко Стојиљковић

21 коментара

 • Vinca civilizacija je postojala 7000 godina pre dolaska S r ba na Balkan , mi smo nasledili teritoriju i sve na njoj ali ne pripadamo toj civilzaciji. Prisvajajuci je kao srpsku Vincu civilizaciju cinimo isto sto i Albanci cine sa nasim kulturnim naslestvom na Kosovu – prisvajamo ono sto nismo stvorili.

  • Druze nauku vise ne mozemo posmatrati na osnovu parametara koji su postavljeni pre vise stotina godina , u suprotnom ne bi imali struje i dalje bi palili svece …Prosto danas postoje ozbiljni dokazi da ono sto su nas ucili o istoriji je najobicnija krivotvorina ! Danas hvala bogu istorija se gleda kroz vise paralelnih disciplina i ni jedna ne ide u korist ovome sto ti pricas , bar kada je ime Srbin i njegovo poreklo u pitanju !

  • Da postojala je 7000 godina pre. A ja se pored ovoga što ste rekli pitam da li srbi žive na ovoj teritoriji ili neki drugi narod. Ko je koga na kraju asimilirao. Možda su narodi koji su već ovde bili prihvatili slovenske običaje jer su im se učinili boljim. Da to što su se ovde poštovali slovenksi bogovi ne mora da znači da su Sloveni većina.

 • Госпођа Смиља је заборавила само једну ситницу. Где су докази да смо се ми Срби доселили, када је то било и одакле ? Доказано је да су приче о досељавању измишљотина Католичке цркве. А зашто Г-ђо Смиљка, данашњи срби, неби могли бити наследници Винчанске култура ? Ако нисмо ми наследници, ко је ?

  • Небитно је ко се кад досељавао, одсељавао, протериван овамо или онамо. Освајао ово или оно. Оно што је битно је да је та ТАДАШЊОСТ били ЦИВИЛИЗАЦИЈА. И застрашујуће је то што нема наследника јер после њеног уништења од стране КУЛТУРЕ ТЕРОРА, почетка убијања човека од стране човека, никад се није поново створила ЦИВИЛИЗАЦИЈА. Али је постојала. И могућа је. Али где год постоји убијање човека од стране човека немогућа је цивилизација. Може да се уздигне демократизам до нивоа великог степена свеукупне демократије, али то је далеко, јако далеко од ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ.

  • Ха ха ха па ко???
   Ја сам чит’о да су то словенци, мислим тако они кажу …
   Сад да ли су словенци ‘настали’ од срба или обратно???
   Шта је пре кокошка или јаје?????
   Ха Ха Ха Ха Ха чиста зајебанција . . .

 • У тексту се наводи да Винчански календар датира од пре 7525 година, што смо ми Срби прихватили као нашу “СРБСКУ НОВУ ГОДИНУ”, коју, успут речено, НЕславимо масовно а ни званично. У тексту се исто тако примећује , да се природне појаве означавају према црквеном календару. Зна се, када је Винчански календар настајао, није постојала црква ни њен календар. Црква је много хиљада година млађа, она је свој црквени календар прилагодила овим сазнањима. Због озбиљности и научног опстанка Винчанског календара, веру и веровања нетреба уплитати. Приватно, незванично, може како ко жели.

 • Neverovatno a opet tacno koliko je drustvo (DRZAVA )vremenom a iz bog vladara izmjenjala istoriju radi drzanja u pokornosti pamet i sposbnos slobodnih SELJAKA. Zbog toga je lakse imati dve istorije zvanicne i nezvanicne da bi mogli da od NARODA da prave (kao) nepismene i neobrazovane individue. Zalosno je sto ljudi koji nisu od struke vise se bave tim i slicnim pitanjima od onih koji su se spremali i skolovali za tako nesto. Hvala

 • Srpska istorija je sasvim drugačija pre nego što je prihvaćena germanistika od katolika i Vatikana koja nam i dan danas kroji istoriju koja se uopšte ne slaže sa istinom, sam Derotić je skoro naveo da je ovde potrebna neophodna revolucija u oslobađanju od germanskog i Vatikanskog sagledavanju istorije . Ako smo mi prihvatli civilizaciju Vinče koja je starija puno od Rimske Vizantijske onda znači da smo ipak stariji narod na ovim prostorima pre nego što je bila seoba slovena na ovim prostorima. Ipak tu se nešta ne uklapa, jer bi pre trebali da prihvatimo samo Vizantijsku kulturu nego nama nepoznatu koja pri dolsku Slovena nije više ni postojala. Tragovi brojanja godina ne bi se računala po Vinčanskom sagledavanju nego po Rimskom (Dokaz na Smederevskoj tvrđavi godina gradnje navedena po Vinčanskom kalendaru).

 • Ja mislim da su današnji srbi sigurno potomci vinčanske kulture (dijelom). Sigurno se tada nisu zvali srbi. A da li na ovim prostorima živi još naroda koji su možda potomci istih, koji su živjeli prije 8000 hiljada godina možda i duže. Da li je neko ispitivao dnk i drugih ljudi ili samo srba, ako nije treba istražiti našu povijest. Sigurno su neki elementi kao što se spominje simbol srpskog naroda, uzeti iz prošlosti i koriste je skupine ljudi, narodi, u ovom slučaju srbi, što je razumljivo. Ali to ne znači da smo svi prvo bili srbi ma koliko bi to neki željeli,nismo.
  Uzmimo simbol svastike, za šta nas on danas veže. Za smrt i ubijanje. izvorni simbol svastike imao je potpuno drugo značenje. Njemačka je preuzela taj simbol.
  Trebamo istraživati prošlost, posebno prahistorijsku, tu imamo veliku rupu, ustvari taj period i ne postoji po današnjoj nauci.
  Svojatanje nečega ničemu ne pomaže a posebno ne nauci.
  Da li je neko Vinču povezao sa Rtnjem, a da li je Visoko povezao sa Rtnjem. Piramida u Visokom je udaljena tačno 300 km od Rtnja koji je stariji desetine i stotine hiljada godina. Iako ove građevine ne postoje, tako nauka kaže.
  Najžalosnije je da narod kaže: ja u to ne vjerujem, recimo u piramide u Visokom. U šta ne vjerujete. U duhove, vanzemaljce, pa da nismo ih vidjeli pa imamo pravo da ne vjerujemo.
  Ali ovi objekti su tu, iskopane su male konture terena koje su urađene davno prije nas, vide se. Jeste li bili u tunelima. Nije ih zatrpala JNA. Zatrpani su prije hiljadu dvije godina.

  Poenta je kakav smo mi narod.

  MI NE VJERUJEMO U ONO ŠTO JE PRED NAMA.

  Ono što se vidi, što je opipljivo.
  Ali vjerujemo u trivijalne gluposti. Mržnja i nacionalizam je gorivo koje trošimo na čiji se račun neko bogati.
  A mi, ljudi, ne želimo da vjerujemo u istinu koja je pred nama. Pa nevjernici, molim Vas, otiđite obiđite, prevrnite kamen, pa recite da isti kamen koji ste držali u ruci ne postoji.
  U srcu balkana imamo najveće arheološko aktivno nalazište u svijetu. A mi ne vjerujemo.
  A zašto ne vjerujemo, jer od političkih tema i političara i onih koji ne žele da mijenjamo istoriju, ovakve teme uopšte se ne prikazuju na tvu, najvećem močniku za plasiranje informacija.
  Samo onim koji se interesuju za istinu, ostaje youtube, na žalost, gdje moramo filtrirati istinu.
  Zato probudimo se, izađimo iz kolotečine života, kuća posao, pidjama i svaki dan isto. Pogledajmo šta to neko tamo kopa, istražimo pa onda na kraju donesimo sud.
  Doći će i Rtanj na red. Ali ko će to dočekati da čuje zvanični stav prave nauke koje i zašto pravio ovakve građevine, kada i zašto. Ovakvim stavom JA NE VJERUJEM, neće ni naša djeca dočekati da ovo doznaju.
  …nemojmo svojatati prošlost onako kako nama odgovara, u ime nauke…

 • Мислим да не знате господине, јер коћете да негирате евидентност.
  Мој пријатељ из Ниша је боравио и Америци, где се и разболео, а у тој болници су му, из непознатих разлога урадили ДНК тест.
  Његов ген има старост 23.000 година.
  Нормално, дбио је написмено то што су пронашли.
  Сви потичемо од истог …

 • Ako kažete da je Vinčanski kalendar star oko 7000 hiljada gpdina onda on nije Vinčanski nego Lepenski. Molim vaša mišljenja?

  • Jednostavnom logikom – da, mogao bi biti Lepenski u smislu vremenske odrednice. Ali, kalendar je, po mojim saznanjima, pronadjen na nalazishtu u Vinchi, ne u Lepenskom viru.

Оставите коментар