МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВОДА НА ПОВРШИНИ МЕСЕЦА

Илустрација

Илустрација

Кина прва открила сигнале ове течности не Земљином пратиоцу.

Kинески свемирски програм CNSA први је открио сигнале воде директно с повришине месеца захваљујући лунарној сонди Chang’e-5. Ново откриће представља још једно значајно достигнуће за CNSA, програм који амбициозно смањује заостатак иза две историјске свемирске суперсиле, САД и Русије. У протеклим годинама, захваљујући бројним орбиталним опсервацијама и мјерењима, установљено је да вода на Месецу постоји. Прошле године је калифорнијска компанија Masten Space System саопшtила да прави роботски ровер који ће моћи рударити лед” на Месецу да будућим лунарним стаништима осигура воду и кисеоник.

Према кинеском свемирском програму, ровер или лунарна сонда досад никад нису открили воду на Месецу. У новом истраживању објављеном у часопису Science Advances научници су детаљно описали како лунарно тло на месту слијетања сонде садржи мање од 120 грама воде по тони. Сва ова очитавања су много мања него на Земљи, али ипак потврђују постојање воде у близини ландера. Сонда Chang’e-5 користила je свој лунарни минералошки спектрометар (LMS) за мерење спектралне рефлексије реголита и стена. Резултати су били у складу с првом анализом узорака стена узетих помоћу лунарне сонде.

Америчка НАСА и руски Роскосмос главни су играчи у свемирским иновацијама и открићима, а тај тренд траје годинама. НАСА је прошле године обавила први контролисани лет на Марсу помоћу хеликоптера Ingenuity, а у октобру је Русија постала прва држава која је у свемир послала филмску екипу и тиме предухитрила америчку компанију SpaceX и холивудског глумца Тома Круза.

Kина улаже велике напоре да, такође, постане свемирска суперсила, а недавно је објавила низ фотографија тамне стране Месеца. Прошле године је саопшрила да спрема реактор нуклеарне фисије за Месец, који би могао бити 100 пута снажнији од оног који прави НАСА. Циљ Kине је да пре америчке владе и SpaceX-а пошаље људе на Марс, и то до 2033. године.

(Извор Kликс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар