МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВРАЊАНКЕ ДРУГЕ У СВЕТУ

Анђела и Леонора Ристић (Бујановачке)

Ученице Основне школе „Светозар Марковић из Врања, Леонора Ристић и Анђела Ристић, вицешампионке су Светског роботичког такмичења које је одржано у Гуангџоуу, у Кини.

 После успеха на Европском првенству у Загребу, потврдиле су таленат и квалитет и на светском нивоу у програмирању робота. Како би учествовале, помогли су им многи, међу којима и Министарство трговине, туризма и телекомуникација. Са Далеког истока планете до крајњег југа Србије – Анђела и Леонора, стигле су награђене. Утиске о Кини, такмичењу, успеху деле са вршњацима.

Учествовале су на Европском и Светском првенству у роботици, и биле међу најбољима. „Нама је било најбитније да представимо наш град и државу најбоље што можемо, пре свега. Било је јако пуно деце из пуно држава, конкуренција је била јако велика, ми смо се трудиле да се што више дружимо и упознамо различите културе. И на крају смо постигле добар успех, тако да смо јако задовољне”, рекла је Анђела Ристић, ученица ОШ „Светозар Марковић” у Врању.

Леонора и Анђела биле су у тиму са ученицима из Француске, у категорији „Технички изазов”,програмирали су робота, управљали њиме, а задатак је био да робот убацује прстенове у одређена поља. „Покушавали смо да на што бољи начин сарађујемо са њима, да би наш тимски рад победио. Ми смо имали око два сата да се упознамо, да решимо задатак, да вежбамо и после да одемо на такмичење”, рекла је Леонора Ристић.

„Наш део такмичења се базира на оно још од пре неколико година што смо добили од организације ,Битка за знање᾽. Идуће године ћемо да будемо још бољи, пошто сад имамо више искуства. Оне су феноменалне, самим тим што смо имали мало времена за спремање”, истакао је наставник Саша Ристић. За тродневно такмичење у Кини припремали су се месец дана, у школи имају опремљену дигиталну учионицу.

„То су пројектне активности, које су наравно заживеле и ушле су у наставни план и програм, самим тим су и одрживе. Наставник већ има роботичку секцију и то ће свакако да заживи, интересовање ученика је велико”, напоменула је директорка школе Тијана Ђокић. Основна школа „Светозар Марковић”, подржава талентоване ђаке, укључена је и у пројекат Савета Европе „Квалитетно образовање за све”.

(Извор РТС)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар