MEĐU IZMEĐU

VRATA U PODZEMNI SVET

235 pregleda
Russian MOD

Usled porasta temperatura, permafrost u Sibiru se lagano topi, a tlo polako propada – i stvara velike depresije.

Čerski planinski lanac u severoistočnom Sibiru je okružen močvarama i humkama koje su prekrivene permafrostom. Međutim, između se često mogu naći i depresije termokarstnog tipa. Najveća je poznata kao krater Batagaika, ili po nadimku koji su mu dali lokalni stanovnici Jakutije – Vrata u podzemni svet. Zanimljivo je da je depresija počela da se širi šezdesetih godina prošlog veka, nakon krčanja šuma, zbog čega je okolni permafrost počeo da se topi. Uskoro su se pojavile davno zakopane šume, fosilne nalaze i klimatske zapise. Trenutne dimenzije iznose 100 kilometara u širinu i 100 metara u dubinu.

Ruska televizija spustila je dron u ovu depresiju istražujući iz vazduha njene razmere. Krater će verovatno progutati celu padinu pre nego što uspori”, rekla je geograf Meri Edvards sa Univerziteta Sautempton. Svake godine, kada temperature pređu nulu, to će se ponavljati. Jednom kada ovakav proces započne, veoma je teško da se zaustavi.”

Ovakve depresije nisu retka pojava u Sibiru poslednjih godina, ali istraživači sada veruju da bi Batagajka u budućnosti mogla da postane anomalija koja će osloboditi zalihe ugljenika zarobljene hiljadama godina ispod površine, ali isto tako i da će odmrzavanje permafrosta dovesti do oživljavanja drevnih virusa koji mogu biti potencijalno opasni za ljude. Pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=mKdlYQ8yIMQ.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar