MEĐU IZMEĐU

ŽABA ZVANA LED CEPELIN

121 pregleda

Istraživači su u maglovitim planinama ekvadorskih Anda otkrili novu vrstu kopnene žabe i nazvali je po poznatoj britanskoj rok grupi Led cepelin”.Pristimantis ledzeppeli, odnosno kišnu žabu Led cepelin, pronašli su biolozi David Brito-Zapata i Karolina Rejes-Pug u Kordiljerima del Kondor koji se prostiru na jugoistoku Ekvadora i u severoistočnom Peruu.

Mala žaba, bakrenocrvenih očiju, prošarana žutim, smeđim, crnim i narandžastim pegama, pripada rodu Pristimantis koji je vrlo raznovrstan. Rod obuhvata 569 poznatih vrsta – od kojih je u poslednje dve godine 28 otkriveno i opisano u Ekvadoru. Biolozi su rekli da su svi primerci pronađeni na listovima žbunja koje okružuje potoke unutar guste šume”, na 1,7 do tri metra iznad vode. Mužjaci ove vrste narastu na oko 2,4 santimetra, dok je jedna odrasla ženka bila dugačka 3,6 santimetara.Nazvali smo je tako u čast ,Led cepelina’ i njihove izvanredne muzike. Ovaj britanski rok sastav, osnovan u Londonu 1968. godine, jedan je od najuticajnijih bendova tokom sedamdesetih, i rodonačelnik je hard roka i hevi metala”, istakli su biolozi.

Oni upozoravaju i da je Pristimantis ledzeppeli ugrožena vrsta jer biodiverzitetu njenog staništa prete sve veći razvoj poljoprivredne proizvodnje, seča šuma, eksploatacija ruda, bolesti i klimatske promene.Dodaju i da je vrlo mala verovatnoća da će se ova vrsta preseliti na neko drugo stanište, stoga će joj biti potrebna zaštita.S obzirom na to da Kordiljeri del Kondor obiluju raznovrsnim endemskim vrstama, ove novootkrivene vrste borave samo na ovom ograničenom području, zato je veoma važno uvažiti dugoročne programe zaštite ovih kičmenjaka”, naglašavaju istraživači.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar