МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗАЧИНИ С БАКТЕРИЈАМА

111 pregleda
Shutterstock

Недавна студија је показала да тегле у којима држимо зачине спадају међу места у кухињи која имају највише патогена. Наиме, амерички Одсек за безбедност и инспекцију хране Министарства пољопривреде наручио је истраживање којим је хтео утврдити преваленцију и степен унакрсне контаминације на разним кухињским површинама током припреме оброка. Процењује се да се један од пет случајева болести изазване исхраном добије код куће. Међутим, није баш познато на који се начин патогени (микроорганизми попут бактерија и вируса који узрокују обољења) преносе у кухињу току припреме оброка, пише GMA.

Научници су упутили 371 испитаника да кувају храну с млевеним ћурећим пљескавицама које су садржавале безопасан вирус MS2, а затим су узорковали површине у њиховим кухињама. Установили су да је 48% спремника са зачинима имало микроорганизме из ћуретине, што указује на унакрсну контаминацију са MS2; односно посуде са зачинима имале су највишу концентрацију у поређењу с другим кухињским површинама.

Након што су испитаници припремили јело, стручњаци су узели брисеве с 12 подручја у кухињи, укључујући кухињски прибор и површине за припрему јела. Затим су их отпремили у Лабораторију за микробиологију Државног универзитета Северне Kаролине. Све кухиње су уочи експеримента биле дезинфициране 10%-тним раствором избељивача, а пре него што је испитаник ушао у кухињу узет је контролни брис површине у близини судопере. Анализа брисева је показала да је у већини случајева број узорака који су указивали на контаминацију износио око 20%, изузетак су били спремници са зачинима за које је 48% узорака показало доказе унакрсне контаминације MS2.

Научници сматрају да су стаклене посуде са зачинима толико склоне инвазији патогена јер их људи једноставно не чисте онолико колико би требало; више су концентрисани на то да оперу радне површине, кухињски прибор и ручке од ормарића. Истраживање назива Cross-Contamination to Surfaces in Consumer Kitchens with MS2 as a Tracer Organism in Ground Turkey Patties објављено је у Journal of Food Protection.

(Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар