MEĐU IZMEĐU

ZEMLJA SE DAVNO NAGNULA

368 pregleda
123rf

Odranije poznato da se tokom procesa pravog polarnog lutanja (true polar wander, TPW)planete i meseci mogu ponekad nagnuti u odnosu na svoje ose, ali za sada nije poznato koliko se to često događalo Zemlji.Novija studija je pokazala da se jedan takav događaj zbio na našoj planeti pre oko 84 miliona godina, kada su dinosaurusi još koračili Zemljom.Stručnjaci su analizirali uzorke vapnenca iz Italije, koji datiraju iz razdoblja kasne krede (pre 100,5 do 65,5 milijuna godina), da bi pronašli dokaze o pomacima u magnetskom zapisu koji bi ukazivali na pojavu TPW-a.Radi se o najnovijem dokumentovanom TPW-u velikih razmera, što dovodi u pitanje ideju da je osa Zemlje bila uglavnom stabilna tokom poslednjih 100 miliona godina”, objašnjavaju naučnici u svom radu.

Zemlja se sastoji od čvrstog metalnog unutrnjeg jezgra i tekućeg metalnog spoljašnjeg jezgra, s čvrstim plaštom i korom koji se polako kreću oko tekućeg metala. Zemljino magnetsko polje, koje stvara spoljašnje jezgro, može se evidentirati u stenama poput onih koje su proučavali pomenuti znanstvenici, piše Science Alert.Pravo polarno lutanje je fenomen pri kojem dolazi do znatnog pomeranja geografskih polova i nagiba plašta. Ništa se zapravo ne jenja u smislu Zemljinog magnetskog polja, ali stene koje se pomiču beleže različite paleomagnetske podatke.Podaci su pokazali udaljenost između severnog i južnog geografskog pola, omogućujući stručnjacima lociranje polova.

„Zamislite da Zemlju gledate iz svemira. Pravo polarno lutanje izgledalo bi kao da se ona prevrnula na bok, no ono što se zapravo događa jeste da se ceo stenoviti deo planete, plašt i kora, okreće oko tekućegspoljašnjeg jezgra”, rekao je geolog Džo Kirkhvink iz Tokijskog tehnološkog instituta.Prema studiji, pre oko 84 miliona godina na Zemlji je postojao nagib od oko 12 stepeni, što se relativno brzo ispravilo unutar nekih pet miliona godina.Istraživanje naslovljeno A Late Cretaceous true polar wander oscillationobjavljeno je u časopisu Nature Communications.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar