MEĐU IZMEĐU

ŽENAMA SE MENJA MOZAK

636 pregleda
Ilustracija

Navale hormona koje stoje iza menstrualnog ciklusa ne utiču samo na reproduktivnu anatomiju – one takođe preoblikuju mozak. Naučnici iz SAD pratili su 30 žena tokom menstrualnog ciklusa i detaljno dokumentovali strukturne promene koje se zbivaju u mozgu za vrieme hormonskih promena.Nalazi ukazuju na to da nisu ograničene samo na područja povezana s menstrualnim ciklusom. Ovo su prvi rezultati o simultanim promenama u mikrostrukturi moždane bele tvari i debljini moždane kore koje se podudaraju s hormonskim ritmovima menstrualnog ciklusa”, pišu naučnici.

Utvrdili su da se mikrostruktura bele mase, masne mreže neuronskih vlakana koja prenose informacije između područja sive tvari, menja s hormonalnim promenama, uključujući pubertet, koriščenje oralne kontracepcije i hormonske terapije, piše Sciece Alert. Naučnici su sproveli MRI skeniranje ispitanica tokom tri menstrualne faze: menstruacije, ovulacije i srednje luteinske faze. Pritom su im merili i visinu hormona. Rezultati su pokazali da se, kako hormoni fluktuiraju, menjaju i volumeni sive i bele tvari, a i volumen cerebrospinalne tečnosti. Konkretno, neposredno pre ovulacije kod ispitanica je primećena promena u beloj masi, što ukazuje na brži prenos informacija.

Folikulostimulirajući hormon, koji se povećava pre ovulacije i pomaže stimulaciju folikule jajnika, bio je povezan s debljom sivom tvari. Progesteron, čiji zinos raste nakon ovulacije, povezan je pak s povećanjem tkiva i smanjenim volumenom cerebrospinalne tekućine.Nije za sada poznato kako ove promene konkretno utiču na funkciju mozga, ali istraživanje možda pomogne u rasvjetljavanju mehanizma iza predmenstrualnog sindroma (PMS), skupu simptoma koji se ciklički pojavljuju kod žena zavisno od faza menstrualnog ciklusa u obliku psihičkih i fizičkih tegoba. Istraživanje Menstrual cycle-driven hormone concentrations co-fluctuate with white and grey matter architecture changes across the whole brain možete pročitati ovde.

(Ilustracija Shutterstock)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar