MEĐU IZMEĐU

ZIMSKI SVRAB POSTOJI

237 pregleda

Zašto se dobro osećamo kada se počešemo?

Kada imate suvu kožu, nije čudno ako vas ona svrbi, naročito tokom zime. U takvim situacijama nema boljeg osećaja nego da se počešate po mestu koje svrbi. Ali što se tačno događa u vašem telu kada se počešete?Zimski svrab zaista postoji. Kako temperatura opada, a vi se istovremeno toplo odevate kako biste se zagrejali, izlaganje vazduhu koji je hladan i suv može uništiti vašu kožnu barijeru.

„Sad znamo da ovakva iritacija može da prouzrokuje oslobađanje raznih protivupalnih molekula iz kože, od kojih neke mogu direktno da aktiviraju vaše čulne živce kako bi se izazvao osećaj svraba”, kaže dr BrajanKim iz Centra za proučavanje svraba i senzornih poremećaja na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vašington. Zato zimski džemperi i korišćenje gelova za tuširanje s teškim mirisima imaju tendenciju da posebno podstaknu svrab tokom hladnh meseci.

Zašto je tako dobro počešati se kada vas svrbi?

Čudno, ali nauka još uvek nema potpun odgovor na ovo pitanje. Međutim, dr Kim kaže postoje dokazi da češkanje prouzrokuje oslobađanje serotonina u mozgu koji je odgovoran za osećaj sreće i zadovoljstva.Kada se vaša koža nadraži, određeni skup nervnih vlakana šalje signale u vaš mozak i kičmenu moždinu koji vas navode da počešete mesto koje vas svrbi. Ali kad noktima pređete preko kože, zapravo sami sebi prouzrokujete malo bola. Kao rezultat, nervnih vlakna šalju signale bola u vaš mozak koji privremeno potiskuju osećaj svraba, piše Men’s Health.

„Drugim rečima, bol pomaže u presecanju signala svraba koji idu u centralni nervni sistem”, kaže dr Kim i dodaje:Kako bi uklonio bol koja dolazi od češkanja, vaš mozak oslobađa dozu serotonina koja izaziva osećaj prijatnosti”.Ako ste ikad češali ubod komarca dok nije počeo da krvari, razumete tamnu stranu navale serotonina. Iako je početno poboljšanje raspoloženja izvrsno, to takođe dovodi do još više svraba, kaže dr Kim.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar